Policisti so trkali pri zakonskem paru, doma v Novi Gorici

Na dan počasi prihajajo nekatere podrobnosti o tem, kaj naj bi se v resnici dogajalo z domnevnim ponarejanjem referendumskih podpisov, ki ga preiskujejo novogoriški policisti. V SDS so se na včerajšnje poročanje odzvali medlo. Podpise bi morda res lahko nekdo ponaredil, a stranka žal nima možnosti preverjanja istovetnosti oseb, ki se vpišejo na seznam. Tudi če so nekateri podpisi sumljivi, pa jih je bilo tako ali tako več kot preveč in verodostojnost referendumske pobude ni ogrožena. Tako bi lahko povzeli stališča stranke SDS, kjer niso neposredno potrdili vpletenosti stranke v zadevo.

Tudi če so bili v škatlah podpisi, ki so jih zlonamerneži ponaredili, je rezerve pri številu podpisov toliko, da verodostojnost referendumske pobude ni ogrožena, razmišljajo v SDS.  Foto: STA
Tudi če so bili v škatlah podpisi, ki so jih zlonamerneži ponaredili, je rezerve pri številu podpisov toliko, da verodostojnost referendumske pobude ni ogrožena, razmišljajo v SDS.  Foto: STA

NOVA GORICA, LJUBLJANA > Za zdaj še ni mogoče reči, kako velika je pravzaprav zgodba o domnevnih zlorabah pri iskanju podpore za referendum. Na novogoriškem okrožnem sodišču so potrdili, da sta bila cilj preiskave dva posameznika, ki živita na istem naslovu. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za zakonski par, člana stranke SDS, ki živita v Novi Gorici.

Reciklaža podpisov?

Prav tako še ni podatkov o tem, za koliko ponarejenih podpisov pravzaprav gre. Preiskovalci bodo najbrž potrebovali kar nekaj časa, da navzkrižno preverijo sezname in evidence.

SDS je, podobno kot druge stranke, v preteklih letih pogosto zbirala podpise podpore na različne teme. Osumljena naj bi podpise iz preteklih zbiranj hranila in jih nato brez soglasja podpisnikov uporabila za podporo referendumski pobudi. Zakon določa, da je treba podpise, s katerimi se začne postopek za razglasitev referenduma, oddati na oštevilčenih listih. Na vsakem listu mora biti izpisana pobuda, ki jo podpisniki podprejo.

Če podatki o reciklaži podpisov držijo, bi morali torej policisti pri osumljenih najti shranjeno bazo podatkov, skenirane vpise in podpise, ki bi jih bilo moč “prilepiti” na nove sezname.

Le v Novi Gorici

Ali policija preiskuje deset, sto ali več takih poneverb, je za zdaj še povsem nejasno. Znano pa je, da je dogajanje omejeno na novogoriško policijsko upravo in na novogoriški mestni odbor stranke, kjer so sicer že predvčerajšnjim zatrdili, da o zadevi ne vedo ničesar.

“14. januarja smo kot nujno preiskovalno dejanje izdali odredbo za hišno preiskavo v zvezi s kaznivim dejanjem zlorabe osebnih podatkov in ponarejanja listin.”

Ne ve se niti, kako se je sploh začela preiskava, po neuradnih podatkih naj bi ovadbe vložili posamezniki, ki so od stranke dobili zahvalna pisma. Od tega, koliko je spornih podpisov in od tega, ali je domnevno ponarejanje akcija posameznikov ali sistemsko delovanje, je odvisno, ali bo običajna kroniška zgodba prerasla v politično afero.

O pomotah in zlonamernosti

V SDS so bili včeraj s pojasnili precej skopi. Odzvali so se z medlim sporočilom za javnost, v katerem vpletenosti ne priznavajo, hkrati pa razmišljajo o tem, da bi bile lahko nepravilnosti posledica pomote oziroma zlonamernosti katerega od podpisnikov: “V postopku zbiranja podpisov za začetek referendumskega postopka zakon pobudniku ne omogoča, da bi preveril, ali se je neka oseba podpisala s svojim pravim imenom in priimkom,” so zapisali.

Sicer pa je to razmišljanje očitno le hipotetično, saj naj bi bila stranka o kriminalistični preiskavi obveščena iz medijev in “zato ne vemo, ali gre dejansko za sume, povezane z zbiranjem podpisov za začetek referendumskega postopka o noveli zakona o arhivih”.

“Popolnoma nesprejemljivo in zlonamerno je zato kakršnokoli vpletanje prvopodpisane pod referendumsko pobudo in poslanke SDS Eve Irgl v kontekst domnevnih nepravilnosti pri zbiranju podpisov za začetek referendumskega postopka,” so dodali.

Verodostojnost pobude v nobenem primeru ni ogrožena, so še izračunali v SDS. Za utemeljitev pobude so namreč zbrali štirikrat več podpisov, kot jih zahteva zakon, za izvedbo referenduma pa so tudi presegli kvoto 40.000. Zbrali so 47.716 overjenih podpisov. Manj sreče s številkami so imeli na referendumu: udeležilo se ga je le malo več kot 200.000 volilcev, od tega jih je nasprotovanje zakonu izrazilo dobrih 133.000, premalo za kvoto.

Poneverba in zloraba

Na novogoriškem okrožnem sodišču, ki je po pojasnilih policijske uprave dalo odredbo za preiskavo, je predsednica Darinka Kogoj pojasnila, da so “14. januarja kot nujno preiskovalno dejanje izdali odredbo za hišno preiskavo v zvezi s kaznivim dejanjem zlorabe osebnih podatkov in ponarejanja listin.”

Podrobnosti o tem, koliko je osumljenih, v kateri fazi je postopek in katera preiskovalna dejanja so poleg hišne preiskave še naročili, na sodišču ne razkrivajo.

VESNA HUMAR


Najbolj brano