Policijski psi odkrivajo vse več

Policijski in reševalni psi pri iskanju pobeglega voznika Stanka Brajerja, ki je julija na avtocesti povzročil tragično prometno nesrečo s štirimi žrtvami, sicer niso bili uspešni in so njegovo truplo dva tedna po nesreči našli njegovi sokrajani, ki so ga prav tako iskali. So pa na oddelku za šolanje službenih psov Policijske akademije nedavno izšolali psičko Jeno prav za odkrivanje trupel, Ollie pa bo za forenzično-tehnične preiskave izšolana konec leta. V lastni psarni so v dveh letih vzredili že 26 psov.

Nemška kratkodlaka ptičarka Ollie, ki jo bodo do konca leta 
izšolali za iskanje krvi in sperme, s prvim leglom mladičkov. Foto: Oddelek Za Šolanje Službenih Pso
Nemška kratkodlaka ptičarka Ollie, ki jo bodo do konca leta izšolali za iskanje krvi in sperme, s prvim leglom mladičkov. Foto: Oddelek Za Šolanje Službenih Pso

GMAJNICE, LJUBLJANA > >V Sloveniji ima šolanje policijskih psov že več kot 65-letno tradicijo. Po selitvi oddelka za šolanje službenih psov leta 2008 v nove prostore na Gmajnice v Ljubljani se zdaj osredotočajo na prenovo programov šolanj in obenem stremijo k izboljšavam in posodobitvam učenja službenih psov.

Posodobitve tudi v kinologiji

“Naš oddelek je ravno v fazi prenove in uvajanja novosti na področju šolanj. Posodabljamo programe ter načine in pristope pri šolanju,” so prve besede vodje oddelka za šolanje službenih psov Marka Medveška, ko ga povprašamo o trenutnem načinu delovanja oddelka. “Ubrali smo način šolanja, pri katerem prepustimo psu, da razmišlja. Mora razumeti, kaj želimo od njega, in ko to ugotovi, je nagrajen - s hrano ali z igro. V to smer gre tudi sodobna kinologija, mi pa ji sledimo, ker vidimo pri tem dobre rezultate in da je to pravi način tudi za naše pse,” poudarja.

Psa za vse vrste policijskega dela učijo najprej izključno nakazovanja, pa naj bo to aktivno ali pasivno. Vonj dodajo kasneje. “Naše delo je na ta način precej olajšano. Obenem ne smemo spregledati tudi pripravljenosti naših inštruktorjev, ki nenehno iščejo posnetke na spletu, se izobražujejo in vključujejo v mednarodna sodelovanja znotraj policij po Evropi,” dodaja. Tam izmenjujejo primere dobrih praks in pri tem ugotavljajo, da je način šolanja, ki so ga ubrali, podoben tistemu, ki ga uporabljajo v skandinavskih državah.

Smrček odkrije smodniški plin in “ulovi” strelca

V zadnjih dveh letih so tako v svoje delo vnesli kar štiri novosti. Osrednja je ta, da so za odkrivanje trupel nedavno izšolali nemško ovčarko Jeno. “Išče predvsem trupla, ki so žrtve kaznivih dejanj,” opisuje Medvešek.

Začeli so tudi s programom šolanja psov za forenzično-tehnične preiskave. Pasji smrčki in tačke pri tem iščejo kri, spermo in trupla. “Za to vrsto iskanja smo se odločili po tem, ko smo se vključili v projekt mednarodnega sodelovanja. Na področju forenzičnih iskanj s psi je švedska policija zelo izurjena in ima pri tem 25-letno tradicijo. Zgledujemo se po njih in nemško kratkodlako ptičarko Ollie bomo do konca leta izšolali za iskanje krvi in sperme,” ne skriva navdušenja.

Tretja novost, ki so jo uvedli pred dvema letoma, pa je iskanje orožja, smodniških plinov in tulcev. “Trenutno imamo v Sloveniji tri pse, ki so izšolani za to. V osnovi so to psi za iskanje prepovedanih drog, ki pa smo jih došolali, da imajo še to funkcijo. Pri delu so zelo uspešni,” opisuje vodja oddelka. “Smodniški plini po streljanju storilca s pištolo ostanejo na njegovih oblekah, ta oblačila pa zna pes najti in izločiti izmed ostalih oblačil,” nadaljuje.Nedavno so tako s pasjim pomočnikom razvozlali primer, ko je pes iz dveh omar izločil takšno obleko, analiza pa je nato pokazala povezavo med tulci, najdenimi na kraju umora, in smodniškimi plini na obleki.

Iskanje eksploziva je med službenimi psi že ustaljena praksa, za to delo pa imajo usposobljenih deset psov. Na Primorskem imajo poleg psov za splošno uporabo “le” še tiste, ki so izšolani za iskanje droge.

Oddelek za šolanje službenih psov spada pod okrilje Policijske akademije in trenutno zaposluje 13 oseb. Poleg veterinarja, ki skrbi za zdravstveno varstvo vseh službenih psov v Sloveniji, službenih konj policije ter psov pravosodnega ministrstva, tajnice in vodje so tu večinoma zaposleni inštruktorji in policijski inšpektorji, katerih delo se med sabo ne razlikuje veliko. “Vsi šolajo pse, jih redno sprehajajo, hranijo in seveda tudi počistijo za njimi,” ilustrira Marko Medvešek, vodja oddelka.

Z lastno vzrejo do boljših štirinožnih sodelavcev

Po dolgih letih prizadevanj pa imajo na oddelku za šolanje službenih psov tudi lastno vzrejo v psarni, poimenovani Od slo policije 1949, ki so jo ustanovili decembra 2013, prve mladičke pa so dobili januarja 2014. “Sredstva za nakup novih psov so bila pri nas vedno omejena, a to ni bil ključni povod, da smo se odločili za vzrejo. Glavni razlog za to so bili neustrezni psi na tržišču ali psi od preprodajalcev. Od leta 1998 smo pse skoraj deset let kupovali v tujini in tako dodobra spoznali preprodajalski trg, a tedaj je bila to edina izbira, saj v Sloveniji ni bilo veliko pravšnjih psov. Ena od rešitev je bila zato lastna vzreja,” opisuje vzgibe za vzpostavitev psarne.

Od januarja 2014, ko so imeli prvo leglo, so do sedaj vzredili že 26 psov. “Zelo dobro sodelujemo s Kinološko zvezo Slovenije, ki nam svetuje, saj smo na področju vzreje še začetniki.” Trenutno vzrejajo nemške ovčarje in nemške kratkodlake ptičarje, ki jih nato uporabljajo predvsem za iskanje. In kaj pravzaprav iščejo v potencialnih novih štirinožnih službenih spremljevalcih? “Zanimajo nas naravne zasnove psa, torej pasji nagoni, ki jih morajo imeti, ter stabilno psihofizično stanje,” je sklenil Medvešek.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano