Policijska čolna padla v vodo

Pomorski policisti očitno še ne bodo tako kmalu dobili dveh novih policijskih čolnov. Razpis, ki ga je ministrstvo za notranje zadeve objavilo konec lanskega oktobra, namreč ni bil uspešen. Na generalni policijski upravi so včeraj povedali le, da ponudbe, ki so jih dobili, niso bile ustrezne.

Policisti bodo še kar nekaj časa morali uporabljati svoja stara  
čolna P 111 in P 66.    Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Policisti bodo še kar nekaj časa morali uporabljati svoja stara čolna P 111 in P 66.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Ministrstvo za notranje zadeve je do sredine januarja dobilo štiri ponudbe za nova policijska čolna, s katerima so nameravali nadomestiti že iztrošeni policijski plovili P 111 in P 66. Odločitev bi morala biti znana v 60 dneh, a so na generalni policijski upravi včeraj za PN pojasnili, da je ministrstvo za notranje zadeve zavrnilo vse ponudbe. Tiskovna predstavnica GPU Vesna Drole je povedala le, da nobena od prispelih ponudb ni bila ustrezna. O odločitvi so že obvestili ponudnike, o tem pa bodo poročali tudi vladi.

Že od začetka očitki, da je razpis pisan na kožo enemu ponudniku

Očitno tudi ta razpis ni bil rojen pod srečno zvezdo, saj so ga še pred dokončno odločitvijo spremljali zapleti in očitki, da je bilo javno naročilo prirejeno za točno določenega ponudnika.

Rok za oddajo ponudb je bil sprva postavljen na začetek lanskega decembra, a so ga podaljšali do 15. januarja. Spreminjali so namreč razpisno dokumentacijo in zato ponudnikom dali še nekaj časa.

Na generalni policijski upravi so pred časom potrdili, da so bili nekateri potencialni ponudniki precej nejevoljni zaradi posameznih določil razpisne dokumentacije. Nekateri so se pritoževali nad določilom, da je ogled plovila možen v vodah EU, nazadnje pa so možnost ogleda plovila kar črtali iz razpisne dokumentacije. Pojavljali pa so se tudi pomisleki glede izbire materiala dna novih policijskih plovil, ki bi moralo biti aluminijasto.

Nekateri so zato namigovali, da je bilo javno naročilo pisano za točno določenega ponudnika, a so na policiji to zanikali in se sklicevali na izkušnje drugih policij in primerljivih služb iz tujine.

Policisti še naprej na starih čolnih

Ministrstvo za notranje zadeve je iskalo serijsko izdelani patruljno-reševalni plovili z dvema štiritaktnima izvenkrmnima motorjema in vgrajenimi napravami in opremo. Čolna naj bi bila dolga do deset metrov in široka približno tri metre. Za plovili bi 90 odstotkov denarja zagotovili iz sklada EU za notranjo varnost, iz slovenskega proračuna pa desetino vsote. V javnem naročilu cena sicer ni bila opredeljena, pojasnili so, da so tako želeli dobiti najbolj konkurenčne ponudbe.

Če bi z javnim naročilom uspeli dobiti primerno ponudbo, bi pomorski policisti lahko policijska čolna dobili v letu dni po podpisu pogodbe.

Ker pa je razpis padel v vodo, bodo pri svojem delu uporabljali plovili, ki so ju po nakupu novih nameravali odpisati. P-111 uporabljajo že dve desetletji, P-66 pa imajo od leta 2003.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano