Policija žaluje zaradi smrti policista po petkovem streljanju

Policija žaluje za policistom Damijanom Kukovičem, ki je danes v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana umrl za posledicami petkovega streljanja.

 V  petek je mlajši voznik, za katerega se je pozneje izkazalo, da je aktivni pripadnik Slovenske vojske, ustrelil v glavo policista, ki ga je ustavil Foto: STA
V petek je mlajši voznik, za katerega se je pozneje izkazalo, da je aktivni pripadnik Slovenske vojske, ustrelil v glavo policista, ki ga je ustavil Foto: STA

LJUBLJANA > Sožalje so družini umrlega poleg vrha policije izrazili tudi na notranjem ministrstvu in obeh policijskih sindikatih, pa tudi predsednik republike Borut Pahor.

Danes je zelo žalosten dan za slovensko policijo in vse njene zaposlene, je ob smrti policista dejal generalni direktor policije Stanislav Veniger. Zagotovil je, da bodo policistovi družini stali ob strani. “Ob tako tragičnih dogodkih ne sme nihče ostati sam,” je dodal.

Po do zdaj znanih informacijah je v petek mlajši voznik, za katerega se je pozneje izkazalo, da je aktivni pripadnik Slovenske vojske, ustrelil v glavo policista, ki ga je ustavil. Policista, gre za Damijana Kukoviča, so nato s helikopterjem pripeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer so ga operirali, danes, nekaj po 13. uri pa je umrl.

Del poklica policista tudi grožnje, napadi, zmerjanja, včasih tudi streljanje

“Tisti, ki so ga poznali, njegovi sodelavci, prijatelji, vedo, da je bil korekten, profesionalen, pošten, čustven sodelavec in prijatelj,” je o umrlem povedal Veniger in dejal, da v policiji vsi sočustvujejo z njegovo družino, soprogo, sinovoma, starši, sorodniki in prijatelji.

Po Venigerjevih besedah so del poklica policista tudi grožnje, napadi, zmerjanja, včasih tudi streljanje. “Policisti se s tem dnevno ubadajo in s tem tudi živijo, kljub temu, da policija zagotavlja 24-urno psihološko pomoč, antistresne programe, pravno pomoč, posebne programe za ogrožene delavce,” je dejal. Ob tem je izpostavil, da nasilje narašča, še posebej v družini in da se lahko zgodi, da človek v takšni psihični situaciji uperi orožje proti policistu.

Pojasnil je, da tudi če bi imel preminuli policist najboljšo opremo, ga to ne bi rešilo pred strelom. Kljub temu pa si Veniger želi, da imajo policisti najboljšo opremo, predvsem pa si po njegovem mnenju zagotovo zaslužijo boljšo plačo za svoje delo.

Tudi v obeh policijskih sindikatih so pretreseni zaradi smrti kolega.

V Policijskem sindikatu Slovenije bodo takoj pristopili k urejanju formalnosti, da bodo pomagali družini pokojnega. Zaposlene v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve pozivajo, naj pri svojem delu najprej poskrbijo za lastno varnost in varnost sodelavcev. Od pristojnih zahtevajo, naj storijo vse, da bodo okoliščine tega kaznivega dejanja raziskane, vsi odgovorni pa ustrezno kaznovani.

Na ministrsvu za notranje zadeve pretreseni zaradi brutalnosti dejanja

Enako pričakujejo tudi v Sindikatu policistov Slovenije. V nedeljo so na ministrstvo poslali tudi nujno zahtevo za sprejetje pravilnika, ki bo družini in otrokom omogočil pravice iz zakona o organiziranosti in delu v policiji.

Sindikat policistov Slovenije za družino pokojnega policista zbira sredstva za pomoč ob izgubi na posebnem transakcijskem računu: SI56 3300 0000 3158 117, odprtem pri Hypo banki. Pod sklicem pa naj bo navedeno Pomoč družini Damijana Kukoviča. Sredstva bodo zbirali do vključno ponedeljka, 8. septembra.

Na ministrstvu za notranje zadeve so prav tako pretreseni zaradi izgube sodelavca in zaradi brutalnosti dejanja, ki se je končalo na tako tragičen način. V imenu ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta so svojcem izrekli globoko sožalje. Ob tem so napovedali, da bodo svojcem nudili vso pomoč in podporo, čeprav se zavedajo, da jim Damijana nihče ne more vrniti.

Sožalje je družini izrekel tudi predsednik republike Borut Pahor. V pismu je zapisal, da je policist Kukovič svoje delo posvetil varovanju življenj drugih, žal pa pri opravljanju svoje dolžnosti ni mogel obvarovati lastnega.

Preiskava petkovega dogodka še poteka, Veniger pa je dejal, da sta policista strelca zalotila pri prometnem prekršku, nato pa sta zapeljala za njim in ga ustavila. Ko je policist stopil do vozila, je omenjeni vojak takoj streljal, je dejal.

Strelec še vedno pripadnik SV

Na vojaka je nato streljal drugi policist, ki je bil na kraju in ga ranil, zato strelec okreva v ljubljanskem kliničnem centru. Po Venigerjevih informacijah je izven življenjske nevarnosti, še vedno pa ga varujejo policisti.

Strelec je sicer pisal tudi blog, iz katerega je razvidno, da ima psihične težave. Potožil je tudi o šikaniranju v Slovenski vojski, ki pa te navedbe zanika. So pa potrdili, da je bil omenjeni vojak že večkrat obravnavan zaradi različnih odklonov, predvsem disciplinskih. Zaradi bolezni je bil dalj časa odstoten in ni imel dostopa do orožja. A predpisi ne omogočajo, da se vojaka odpusti zaradi psihičnih težav, so navedli.

Vojaka so v soboto začasno suspendirali. Uvedli so tudi disciplinski postopek in mu do zaključka prepovedali opravljanje vojaške službe.

Na dejstvo, da je strelec kljub psihičnim težavam še vedno pripadnik Slovenske vojske, se je vsulo kar nekaj kritik. Strokovnjakinja na področju obrambe in nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič je na twitterju zapisala, da v Slovenski vojski ne priznajo odgovornosti, ker na prostovoljnem služenju, v rezervi in v aktivni sestavi niso opazili težav psihotičnega vojaka.

Policiste najpogosteje napadejo z nevarnimi predmeti

O psihičnih težavah vojaka je spregovorila tudi psihiatrinja Vesna Švab in ocenila, da je skupnost očitno znova spregledala eno izmed hudih duševnih motenj. Po njenem mnenju je očitno, da avtor bloga trpi. Poskušal si je pomagati z vojsko in se zaščititi z izvrstno telesno kondicijo, kljub klicu na pomoč pa te ni dobil pravočasno.

Streljanja na policiste so se v preteklosti že dogajala, a niso pogosta. Se je pa že zgodil podoben dogodek: leta 1997 je na policijski postaji Kočevje pripadnik posebne enote Slovenske vojske umoril dežurnega policista in nato storil samomor.

Zadnja letna poročila o delu policije kažejo, da policiste najpogosteje napadejo z nevarnimi predmeti, pogosto jih tudi udarijo, odrivajo, grabijo, davijo ali grizejo. Število napadov na policiste v zadnjih letih je sicer dokaj nespremenljivo. Letno beležijo okoli 250 napadov, v prvi polovici letošnjega leta pa so bili 103 napadi na policiste, kaže statistika policije.

STA


Najbolj brano