Policija v prvem polletju obravnavala precej manj gospodarskega kriminala

Policisti so v prvih šestih mesecih obravnavali za 24 odstotkov manj primerov gospodarske kriminalitete, ki ima v celotni kriminaliteti sicer 19,3-odstotni delež, kaže poročilo o dejavnosti policije v prvem polletju. Padec gre pripisati predvsem večjemu številu lani končanih obsežnejših preiskav, so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Policisti so v prvih šestih mesecih obravnavali za 24 odstotkov manj primerov gospodarske kriminalitete. Foto: STA
Policisti so v prvih šestih mesecih obravnavali za 24 odstotkov manj primerov gospodarske kriminalitete. Foto: STA

LJUBLJANA > V prvem polletju so policisti obravnavali 6838 primerov gospodarske kriminalitete, potem ko so jih v prvih šestih mesecih lani 8999. Obravnavana škoda je med januarjem in junijem dosegla 231 milijonov evrov, kar je 60,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

“Zaznan upad skupnega števila gospodarskih kaznivih dejanj je povezan predvsem z nekaterimi zaključenimi obširnejšimi kriminalističnimi preiskavami v lanskem obdobju, ki so se sklenile s podajo ovadb za večje serije kaznivih dejanj,” so pojasnili na policijski upravi.

Število obravnavanih primerov poslovnih goljufij je na letni ravni upadlo za 27,5 odstotka na 1173, število kaznivih dejanj ponarejanja denarja za 19,9 odstotka na 562, število primerov poneverbe in neupravičene porabe tujega premoženja pa za 13 odstotkov na 588.

“Ne glede na skupni padec pa smo v letošnjem prvem polletju obravnavali več primerov težjih oblik gospodarskih kaznivih dejanj, kot so zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarski dejavnosti, oškodovanja upnikov, davčnih zatajitev,” so pojasnili na policiji. Število obravnavanih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je na primer naraslo za 35,3 odstotka na 211.

“Prav tako je treba izpostaviti porast korupcijskih kaznivih dejanj, potem ko so bile v prvi polovici leta 2016 uspešno zaključene kriminalistične preiskave na področju korupcijske kriminalitete s podajo kazenskih ovadb,” so pojasnili na policiji, kjer zagotavljajo, da gospodarska kriminaliteta še vedno ostaja ena od njihovih temeljnih prioritet.

STA


Najbolj brano