Prirejanje bankomatov s pastmi za gotovino

V zadnjem obdobju je policija obravnavala več primerov napadov na bankomate s pomočjo pasti za gotovino. Storilci z lepilom ali obojestranskim lepilnim trakom namestijo letev na režo bankomata za izdajanje denarja. Ob zaključku dviga zaradi nameščene letve uporabnik ne more prevzeti gotovine, so pojasnili na Policijski upravi Murska Sobota.

Policija  opozarja uporabnike na previdnost pri dvigovanju 
gotovine na bankomatu. Foto: Jaka Jeraša
Policija opozarja uporabnike na previdnost pri dvigovanju gotovine na bankomatu. Foto: Jaka Jeraša

MURSKA SOBOTA > Napad na bankomate s pomočjo pasti za gotovino je znan tudi pod imenom Cash trapping. Kljub nameščeni letvi na režo bankomata za izdajanje denarja, ki je identična originalu, postopek dviga gotovine poteka kot običajno. Ob zaključku dviga, ko bankomat uporabnika pozove, naj vzame gotovino, zaradi nameščene letve to ni mogoče. Uporabniki običajno sumijo tehnično napako na bankomatu in bankomat zapustijo. Storilci odstranijo letev z zagozdenim denarjem in ukradejo denar, ki ga je dvignil uporabnik.

Policija zato opozarja uporabnike na previdnost pri dvigovanju gotovine na bankomatu. Svetuje, da pred dvigom preverijo režo za izdajo gotovine. Ta mora biti prosto dostopna in se ob uspešnem dvigu gotovine pomakne navznoter. Kadar je reža prirejena z letvijo, pa ostane negibna, prav tako se letev običajno zlahka odstrani, pojasnjujejo na policiji.

Policija svetuje uporabnikom bankomatov, naj - če bankomat po odobrenem dvigu ne izplača gotovine - preverijo stanje na svojem računu. Če je bila transakcija stornirana, stanje na računu ostane nespremenjeno. V tem primeru lahko ponovno poskusijo z dvigom. Če pa je stanje po odobreni transakciji zmanjšano in bankomat ni izplačal denarja, naj uporabniki pokličejo skrbnika bankomata ali telefonsko številko, navedeno na zadnji strani plačilne kartice. Pri tem je pomembno, da ostanejo pri bankomatu, opozarjajo policisti.

Uporabnikom bankomatov še svetujejo, naj bodo pozorni na morebitne neznance blizu bankomata, saj storilci običajno spremljajo potek dogajanja na bankomatu. Prav tako je možno, da poskušajo uporabnika zavesti z informacijami, da bankomat ne deluje, da ga ta zapusti. Če uporabnik na bankomatu odkrije nameščeno letev ali pa sumi, da je bankomat manipuliran na ta način, naj o tem obvesti policijo.

Policija je lani obravnavala več kot deset primerov takšnih napadov. V večini so jih izvršili v zadnjih treh mesecih, večkrat na območju Ljubljane, nekaj pa tudi Kopra, Maribora, Ptuja in Murske Sobote, navajajo na policiji.

STA


Najbolj brano