Za Časarja bi plačali

Policija je objavila poziv vsem, ki bi vedeli karkoli o Robertu Časarju, naj jim posredujejo informacije. Za koristne informacije, ki bodo pripomogle k prijetju Časarja, policija obljublja tudi denarno nagrado. Koliko znaša nagrada, na policiji ne morejo povedati. Njegov odvetnik Danijel Planinšec trdi, da ne ve, kje je Časar, in da policija dela svoje delo.

Odvetnik Danijel Planinšec (desno) trdi, da ne ve, kje je Robert Časar (levo). Za informacije o njem policija ponuja denarno nagrado. Foto: Danijel Cek
Odvetnik Danijel Planinšec (desno) trdi, da ne ve, kje je Robert Časar (levo). Za informacije o njem policija ponuja denarno nagrado. Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Policija je objavila poziv javnos-ti k posredovanju informacij, ki bi pripomogle k izsleditvi obsojenca Roberta Časarja. Policija tako poziva vse, ki imajo kakršnekoli koristne informacije, na podlagi katerih bi lahko izsledili in ujeli ta trenutek najbolj znanega slovenskega ubežnika, naj te informacije posredujejo policiji. Kot so še pojasnili, se Časar po pravnomočno končanem sojenju in pozivu na prestajanje kazni ni oglasil v zaporu.

“To je moja prva stranka, za katero je policija obljubila denarno nagrado za informacije,” nam je povedal Časarjev odvetnik Danijel Planinšec, potem ko smo mu povedali, da policija obljublja denar za koristne informacije o Časarju. “Stokrat sem bil že vprašan in stokrat sem povedal: ne vem, kje je Časar. Novih pooblastil od njega nimam, če pa policija razpisuje denarne nagrade, potem dela svoje delo. Kaj imam jaz s tem?” je še dejal Planinšec.

Nekdanjega prvega moža koprske Luke, 53-letnega Roberta Časarja, policija išče od marca, ko bi moral potrkati na vrata zapora na Dobu in začeti prestajati pet let in devet mesecev zaporne kazni, ki si jo je prislužil z mešetarjenjem s parcelami zloglasne Orleške gmajne. Vrniti bi moral tudi 86.000 evrov podkupnine, kolikor mu je izročil Marjan Mikuž. Časar, Mikuž in Srečko Prijatelj so bili obsojeni zaradi nezakonitih dogovorov in podkupnin med luškim kupovanjem parcel pri Orleku.

Marca je koprsko okrožno sodišče za Časarja izdalo odredbo za mednarodno tiralico, septembra pa nov evropski priporni nalog. Policija je zaradi Časarja stopila v stik z varnostnimi organi sedemnajstih držav, pogovarjali pa so se s številnimi ljudmi, ki bi lahko vedeli, kam jo je Časar pobrisal. Tik pred začetkom novega šolskega leta naj bi se mu pridružili tudi žena Ksenija Časar Sedmak, ki je pred tem dala odpoved na koprski Komunali, in šoloobvezna otroka.

Časarja poleg skoraj šestih let zapora čaka še plačilo 680.000 evrov skupaj z nekdanjim kolegom v upravi Luke Aldom Babičem. Tako je odločilo koprsko okrožno sodišče, in sicer zaradi skladiščenja avtomobilov na sporni deponiji, ki so jo brez dovoljenj zgradili na ankaranski Bonifiki. Proti Časarju sta že pravnomočni tudi obtožbi zaradi najema varnostne službe WTN in plačila stroškov čiščenja zasebnih oblačil, obtožbe zaradi najema Grafistovega parkirišča pa mu niso uspeli vročiti. Zaradi spornih ekoloških poslov Luke, v katerih je tudi osumljenec, pa je vložena zahteva za preiskavo.

Na policiji poudarjajo, da je njegovo prijetje ključnega pomena za pravočasen in ustrezen zaključek kazenske zadeve. “Policija bo vsako pridobljeno informacijo, ki bo pripomogla k izsleditvi in prijetju obsojenca, denarno nagradila, višina nagrade pa bo odvisna od koristnosti same informacije in okoliščin, v katerih bo posredovana,” so zapisali v pozivu. Na vprašanje, koliko je vredna informacija o Časarju, smo izvedeli, da policija sleherno informacijo ovrednoti na podlagi posebnih meril. Informator lahko policiji zaupa informacijo in pobere nagrado tudi tako, da policija prikrije njegovo identiteto.

Policija poziva vse, ki bi o Časarju karkoli vedeli, naj jim to sporočijo na številko 080 12 00, na interventno številko policije 113 ali prek spletnega portala policije, s klikom na pasico “Anonimna e-obvestila o pogrešanih in iskanih osebah.”

DANIJEL CEK


Najbolj brano