Policija: Nimamo pristojnosti za fizično varovanje Bavčarja

Policija meni, da nima pravne podlage in pooblastil za fizično varovanje Igorja Bavčarja, ki bi moral v torek na prestajanje zaporne kazni, a je hospitaliziran v izolski zasebni bolnišnici Medicor.

Igor Bavčar Foto: Tamino Petelinsek
Igor Bavčar Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Z bolnišnico so dogovorjeni, da jih obvesti, ko bo privedba mogoča, so danes povedali na policiji.

Okrožno sodišče v Ljubljani je, potem ko se Igor Bavčar v torek ni zglasil v zaporu na Dobu, izdalo odredbo za njegovo privedbo, a policija v sredo pri izvršitvi te odredbe ni bila uspešna.

Kot je danes povedala podpredsednica ljubljanskega okrožnega sodišča Sonja Ilovar Gradišar, odredba ostaja v veljavi, tako da jo policija lahko izvrši. Pristojnosti, da bi pred bolnišnično sobo ali bolnišnico posadili policista, sodišče sicer nima, lahko pa se za to odloči policija, je dejala.

“Menimo, da nimamo pravne podlage in pooblastil, da bi osebo fizično varovali,” pa so danes povedali na policiji.

V sredo so ljubljansko okrožno sodišče obvestili o zdravstvenem stanju osebe, na katero se odredba nanaša, zaradi česar je kriminalisti niso mogli izvršiti, ter se z odgovornimi iz Medicorja dogovorili, da jih obvestijo, ko bo privedba mogoča.

Na policiji še pravijo, da bodo nadaljnji ukrepi usklajeni z ljubljanskim okrožnim sodiščem.

Bavčar bi se moral potem, ko je višje sodišče zavrnilo njegovo prošnjo za odlog prestajanja kazni, v zaporu zglasiti v torek. Zapor na Dobu je v sredo okrožno sodišče obvestil, da Bavčar v zapor ni prišel, ker je hospitaliziran. Bavčar je medtem na sodišče vložil novo prošnjo za odlog prestajanja kazni, o kateri bo sodišče, kot je povedala Ilovar Gradišarjeva, odločilo najpozneje naslednji teden.

Bavčar mora v zapor zaradi obsodbe v zadevi Istrabenz. Bavčar je za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja dobil sedem let zaporne kazni, nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, ki že prestaja zaporno kazen, pa za kaznivo dejanje zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti pet let in 10 mesecev.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

STA


Najbolj brano