Poleg sadja pripeljal še več kot 60 kilogramov kokaina

Po tehtanju ponudbe tožilke in posvetu z odvetnikom se 40-letni srbski voznik, ki je novembra v kabini tovornjaka v Slovenijo pripeljal več kot 60 kilogramov kokaina, ni odločil za priznanje krivde. Sojenje, na katerem se bo zagovarjal zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, se bo začelo sredi marca.

Obtoženi srbski državljan včeraj na sodišču ni priznal očitkov iz obtožbe. Iz koprskega pripora so ga pripeljali v spremstvu dveh policijskih vozil.
Obtoženi srbski državljan včeraj na sodišču ni priznal očitkov iz obtožbe. Iz koprskega pripora so ga pripeljali v spremstvu dveh policijskih vozil.  

KOPER > Ilijo Šormaza, 40-letnega srbskega državljana, so policisti prijeli 18. novembra lani. Na avtocestnem počivališču Povir so skupaj z drugimi službami izvedli poostren nadzor, avtocesto so zaprli in vsa vozila preusmerili na počivališče. Že dopoldne so tako ustavili tovornjak znamke renault celjske registracije, ki ga je vozil srbski voznik, doma iz Obrenovca. Najprej so policisti ugotovili več kršitev prometnih predpisov in zakona o tujcih. Vozilo so pregledali še s službeno psico Megi, ki je v kabini tovornjaka nakazala, da je tam verjetno skrita droga.

Rekorden zaseg kokaina

Policisti so tam našli potovalni torbi in v obeh 26 paketov, v njih pa prepovedano drogo. Tehtnica je pokazala, da je v njih več kot 60 kilogramov kokaina. Srbskega voznika so pridržali, policist pa je nato s službenim psom pregledal še širšo okolico in ob desnem robu parkirnega prostora, bliže uvozu na počivališče, opazil še eno tovorno vozilo celjske registracije. Ob tovornjaku so bili štirje črni nahrbtniki in športna torba ter ključi tovornjaka. Drugi voznik (istega prevozniškega podjetja iz Grobelnega) je očitno pravočasno zaslutil nevarnost in pobegnil. V štirih nahrbtnikih in torbi je bilo še 107 kilogramov kokaina.

Skupno so kriminalisti zasegli rekordnih 175 kilogramov te prepovedane droge. Preiskava menda še vedno ni končana, saj drugega šoferja in druge vpletene v ta posel kriminalisti, v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi, še iščejo. Oba tovornjaka sta v Slovenijo za štajersko prevozniško podjetje pripeljala tovor južnega sadja. Tovor kokaina pa naj bi bil po izračunih kriminalistov na ilegalnem trgu vreden od pet do sedem milijonov evrov, z ulično preprodajo pa bi lahko organizatorji zaslužili tudi do 14 milijonov evrov.

Ponudbe tožilstva ni sprejel

Koprsko državno tožilstvo je proti prijetemu vozniku tovornjaka, 40-letnemu Iliji Šormazu, vložilo obtožbo, na včerajšnjem predobravnavnem naroku pa je že stopil pred sodnika Julijana Glavina. Ta je obtoženega najprej poučil o možnostih, ki jih zakonodaja ponuja ob priznanju krivde, med drugim tudi milejšo kazen. Šormaz se je pred sodno dvorano še enkrat posvetoval z odvetnikom Markom Butinarjem in se o morebitnem priznanju krivde pogovoril z državno tožilko Janjo Hvala.

Koliko mu je ta ponudila v zameno za priznanje krivde, ni znano, očitno pa je bila predlagana zaporna kazen za tihotapljenje 62 kilogramov kokaina zanj predolga. Tako je obtoženi po posvetu sodniku Glavini odgovoril, da krivde po obtožbi ne bo priznal. Sojenje, na katerem ne bo sodil senat, ampak sodnik posameznik, se bo predvidoma začelo 19. marca.

SP


Najbolj brano