Pol leta pred zastaranjem na višje sodišče dve pritožbi v zadevi Istrabenz

Višje sodišče v Ljubljani je pol leta pred zastaranjem prejelo dve pritožbi v zadevi Istrabenz. Poleg nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja se je na prvostopenjsko sodbo v ponovljenem sojenju pritožil še eden ob bratov Sušinski, čeprav sodišče ne razkriva, kateri. Specializirano državno tožilstvo se na sodbo ni pritožilo.

Igor Bavčar Foto: STA
Igor Bavčar Foto: STA

LJUBLJANA > Na ljubljanskem okrožnem sodišču so pojasnili, da so do izteka pritožbenega roka prejeli dve pritožbi, ki sta bili posredovani drugostopenjskemu sodišču. Da se je njegova stranka pritožila, je potrdil tudi zagovornik Igorja Bavčarja Janez Koščak, medtem ko so na specializiranem državnem tožilstvu, v imenu katerih je postopek vodil tožilec Jože Kozina, pojasnili, da se na sodbo ne bodo pritožili.

Sodišče je sodbo v ponovljenem sojenju strankam odposlalo pred mesecem dni in dva meseca po izreku. Bavčar, Nastja in Kristjan Sušinski so bili tudi v ponovljenem sojenju v zadevi Istrabenz, ki se je končalo 5. septembra, obsojeni.

Bavčarju je sodišče izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo Sušinskega pa na dve leti. Bavčar je bil obsojen za pranje denarja, oproščen pa obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja.

V medijih se je kmalu po sodbi pojavil posnetek Bavčarja med igranjem košarke, kar je sprožilo nekatera vprašanja, saj Bavčar po prvi sodbi zaradi preprodaje Istrabenzovih delnic ni mogel na prestajanje kazni zaradi hudih zdravstvenih težav. Prva sodba je bila razveljavljena in vrnjena v ponovno sojenje, Bavčarja pa je ljubljansko okrožno sodišče obsodilo še v drugo.

Zadeva Istrabenz zastara prihodnje leto junija in do takrat mora biti zadeva pravnomočna, sicer organi pregona omenjenih ne bodo več mogli preganjati in kaznovati za kazniva dejanja. Pravosodni minister Goran Klemenčič je po objavi posnetka napovedal, da bodo ob morebitnem zastaranju zadeve Istrabenz letele glave, kar je sprožilo burne reakcije v sodstvu, ki je besede videlo kot pritisk ne le na sodno vejo oblasti, ampak na konkretno sodnico.

Sojenje se je vrtelo okrog preprodaje delnic Istrabenza. Pivovarna Laško je leta 2007 7,3-odstotni delež v Istrabenzu prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

STA


Najbolj brano