Pogrešani jamarski potapljač v Planinski jami raziskoval človeške ribice

Jamarski potapljač Gregor Aljančič, ki je bil v soboto pogrešan med potopom v Planinski jami, je povedal, da je s kolegi raziskoval človeške ribice v Pivškem rokavu. Ob tem je zašel, med iskanjem izhoda pa na srečo našel nekaj zračnih žepov, ki so mu omogočili razmislek pred ponovnim iskanjem izhoda.

Reševanje pogrešanega jamarskega potapljača se je srečno 
končalo.
Reševanje pogrešanega jamarskega potapljača se je srečno končalo. 

POSTOJNA > Pojasnil je, da je med plavanjem po spodnjem delu rokava zaplaval v sifon, ko je hotel izplavati, pa zašel v slep kamin brez izhoda. Med iskanjem izhoda je v nadaljevanju našel nekaj manjših zračnih žepov in na koncu priplaval v večji zračni žep dimenzij tri krat štiri metre, kjer je lahko izplaval na suho in čakal.

Vesel, da se je vse srečno razpletlo

Po nekaj urah se je zaradi občutno slabše kakovosti zraka odločil za ponoven potop v sifon in se v pravi smeri vrnil na površje blizu ekipe reševalcev.

Ko je našel zračni žep, je kolegom z udarjanjem po skali poskušal signalizirati, da potrebuje pomoč, vendar ga očitno niso slišali, ker so zaradi dolgega časovnega intervala potopa že iskali pomoč zanj.

Gregor Aljančič je povedal, da je ta del jame slabo raziskan in nepoznan. Hvaležen je, da se je dogodek srečno razpletel, in se zahvaljuje vsem, ki so posredovali v sobotni reševalni iskalni akciji, od potapljačev, pripadnikov Jamarske reševalne službe (JRS) pri Jamarski zvezi Slovenije (JZS), Uprave za zaščito in reševanje ter gasilcev.

Ekipe so bile že pripravljene, saj so se vračale z vaje in usposabljanja

Namestnik vodje JRS Maks Merela je v poročilu o intervenciji zapisal, da je bila JRS ob 15.31 obveščena, da se je predvidoma okoli tretje ure popoldan v Planski jami potopil jamski potapljač, ki se v dogovorjenem času ni vrnil na površje. Obvestilo je prišlo ravno ob zaključku vaje JRS v soteski v Logu pod Mangartom ter ob koncu usposabljanja ekipe za reševanje izza sifonov, ki se je v času aktiviranja vračala iz usposabljanja v izviru Bilpe.

Ekipe so bile tako že pripravljene in so hitro prispele do Planinske jame. Prvi so bili na lokaciji jamarski reševalci centra Postojna. Po zbranih podatki je bilo v jami, na mestu, kjer je bil zadnje opažen potapljač, še šest članov raziskovalne ekipe, ki je skupaj s potapljačem vzorčila človeške ribice.

S prvima prepeljanima raziskovalkama tudi vest o vrnitvi pogrešanega

Prva ekipa jamarskih reševalcev in potapljačev je s čolnom šla do mesta nezgode z nalogo, da poskrbi za varen transport preostalih članov raziskovalne ekipe. Ob 19.35 so iz Pivškega rokava jamarski reševalci na čolnu pripeljali prvi dve članici raziskovalne ekipe in obenem veselo vest, da je ravno v času prihoda reševalcev pogrešani potapljač izplaval iz sifona nepoškodovan. V nadaljevanju so reševalci poskrbeli za varen transport in izstop članov odprave ter za transport vse opreme iz jame.

“Včerajšnja reševalna akcija se je na veliko veselje in zadovoljstvo vseh končala z najboljšim možnim izidom, tovrstne jamarske nesreče imajo običajno bolj tragičen izid, česar smo se vsi prisotni dobro zavedali. Več o samem dogodku bo znanega po podrobnejši analizi nesreče,” je zapisal Merela.

Na reševalni intervenciji je sodelovalo 16 članov JRS iz reševalnih centrov Postojna, Kranj, Ljubljana in Velenje, 13 članov državne enote za tehnično potapljanje, en predstavnik Uprave za zaščito in reševanje, gasilci PDG Postojna in Planina, ekipa nujne medicinske pomoči Postojna ter Policijska postaja Postojna.

STA


Najbolj brano