Pogojna obsodba za Sebastjana Kokla

Sebastjan Kokl, direktor Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), danes ni poslušal razglasitve sodbe, s katero ga je okrajna sodnica Melita Černe obsodila na pogojno zaporno kazen. Za dve kaznivi dejanji ponarejanja listin mu je prisodila leto in dva meseca zapora, v katerega pa mu ne bo treba, če v treh letih preizkusne dobe ne bo storil novega kaznivega dejanja. Tožilka Vesna Medica in Koklova odvetnica Marija Hladin sta že napovedali pritožbo.

Sebastjan Kokl je  znova zavrnil očitke tožilstva, a sodnice ni 
prepričal.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Sebastjan Kokl je znova zavrnil očitke tožilstva, a sodnice ni prepričal.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Sodnica Melita Černe je današnjo obravnavo razpisala za popoldanske ure in sodbo razglasila že, ko je bila tema. O temnih sencah v tem sodnem postopku in o predstavi za javnost je še pred razglasitvijo sodbe govoril Sebastjan Kokl. Najprej je večkrat ponovil, da ne razume spremembe obtožnega predloga, ki ga je na prejšnji obravnavi pojasnila državna tožilka Vesna Medica, a Kokla takrat ni bilo, ker je bil zaseden.

Kokl se je pred razglasitvijo sodbe razburjal, češ da posluša laži in podtikanja. Zatrjeval je, da za neutemeljene očitke tožilstva ni nobenih dokazov, govoril je o kozlovski sodbi in podobno.

Državna tožilka Vesna Medica je v zaključnih besedah poudarila, da je dokazni postopek potrdil, kar so Koklu očitali. Tako se je potrdilo, da študentski zbor oktobra leta 2007 ni sprejel sprememb statuta. Študentski poslanci na korespondenčni seji niso bili sklepčni in za spremembe ni glasovalo dovolj poslancev. To pa sta po prepričanju tožilke vedela le predsednica zbora Mirela Čanić in Sebastjan Kokl, ki mu je Čanićeva to sporočila. Kokl pa se za to ni zmenil, je dejala tožilka, statut je poslal pravnici ŠOUP, ta pa ga je nato posredovala sodelavki, ki ga je objavila na spletni strani.

“Nihče ni mogel niti pomisliti, da statut ni bil sprejet,” je poudarila tožilka. Kokl, ki je bil do takrat predsednik ŠOUP, se za to mesto ni mogel več potegovati, saj ni imel več statusa študenta, s spremembami statuta pa so se na funkcijo direktorja prenesla nekatera pomembna pooblastila predsednika ŠOUP. Novembra istega leta je nato sklenil pogodbo o poslovodenju in to funkcijo opravlja še danes.

Tožilka je predlagala prepoved opravljanja funkcije

Po obtožnem predlogu je Kokl storil dve kaznivi dejanji ponarejanja listin - prvo leta 2007, ko je krivo listino uporabil kot pravo, drugo pa leta 2012, ko je policistom izročil kopijo ponarejenega statuta, ki naj bi ga lastnoročno podpisala Mirela Čanić. Za prvo kaznivo dejanje je tožilka predlagala leto in pet mesecev, za drugo pa štiri mesece zapora, oziroma leto in osem mesecev enotne zaporne kazni s štiriletno preizkusno dobo.

Dodala je še, da je Kokl direktor že devet let, in to brez veljavnega akta. “Vsa ta leta je imel službo, prejemal je dobro plačo. Ni ponaredil nepomembnega dokumenta,” je poudarila, zato je sodnici predlagala, da Koklu izreče štiri leta prepovedi opravljanja funkcije direktorja ŠOUP ali katere druge poslovodne funkcije v tej organizaciji.

Koklova zagovornica Marija Hladin pa se je najprej vprašala, ali ima sploh smisel podati zaključno besedo glede na osnutek zapisa, ki je na računalniku sodišča in namignila, da se je sodnica odločila že pred koncem dokaznega postopka. Nato je le opozorila na nekatere domnevne nedoslednosti pri ugotavljanju, koliko poslancev je leta 2007 glasovalo za spremembe statuta. Po njenih besedah tudi po dokaznem postopku obstaja najmanj dvom, da je Kokl storil očitano kaznivo dejanje. Sodnici je zato predlagala, da Kokla oprosti.

Kokl: dokazov ni

“Danes je tu samo predstava za tiste, ki so bili nanjo povabljeni,” je dejal Kokl, prepričan, da tožilstvu ni uspelo dokazati očitkov, še zlasti pa ne motiva, ki naj bi ga vodil. “Tožilstvo poskuša prikazati, kot da je ŠOUP v primežu Sebastjana Kokla, vendar temu ni tako,” je poudaril. Po njegovih besedah organi ŠOUP niso ugotovili nobenih nepravilnosti, prav tako bi ga lahko kadarkoli zamenjali, kar so sicer poskušali prek medijev, ne pa prek uradnih organov ŠOUP. “Očitate mi, da sem uzurpiral študentsko organizacijo. Ne razumem. Na podlagi katerega dokaza,” se je še vprašal. Nazadnje pa sklenil, da je to očitno edini način, da bi ga spravili s te funkcije.

Sodnica Melita Černe je Kokla spoznala za krivega obeh kaznivih dejanj. Vedel je, da študentski zbor statuta ni sprejel, o čemer ga je obvestila Čanićeva. Za kaznivo dejanje iz leta 2007 mu je prisodila leto zapora, za tisto iz leta 2012 pa tri mesece zapora ter mu nato izrekla enotno kazen leta in dveh mesecev zapora s triletno preizkusno dobo. Ni pa mu izrekla ukrepa prepovedi opravljanja funkcije, ker za to po njeni presoji ni zakonskih pogojev.

Pustil jih je v zmoti

V kratki obrazložitvi je sodnica poudarila, da ni verjela Koklovim trditvam, s katerimi se je poskušal izogniti vpletenosti pri sprejemanju statuta. Dodala je, da je predsednica študentskega zbora le njega obvestila o tem, da statuta niso sprejeli, on pa je ostale pustil v zmoti in je naročil objavo na spletni strani ter mu s tem dal formalno veljavo.

Kokl razglasitve sodbe ni poslušal, odvetnica Marija Hladin pa je že napovedala pritožbo. Na sodbo se bo pritožila tudi tožilka Vesna Medica, predvsem glede odmerjene kazni, ki je po njenem mnenju nekoliko prenizka, in glede prepovedi opravljanja funkcije.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano