Pogojna kazen za smrt motorista

Povzročitelja prometne nesreče, ki se je zgodila marca lani na regionalni cesti med Dornberkom in Prvačino in v kateri je umrl mlad motorist, je novogoriško okrožno sodišče spoznalo za krivega. Ko je zavijal levo na stransko cesto, je motoristoma zaprl pot, eden od njiju pa je zaradi hudih poškodb umrl.

Za mladega motorista je bilo trčenje na regionalni cesti med Dornberkom in Prvačino marca lani usodno Foto: Vesna Humar
Za mladega motorista je bilo trčenje na regionalni cesti med Dornberkom in Prvačino marca lani usodno Foto: Vesna Humar

NOVA GORICA > Pred dobrim letom se je na regionalni cesti med Dornberkom in Prvačino zgodila prometna nesreča, v kateri je zaradi hudih poškodb umrl mlad motorist, 26-letni Anej Š. iz okolice Nove Gorice. Obtoženi Dušan G. naj bi mu izsilil prednost.

Usodna prehitra vožnja motorista?

Obtožnica je voznika avtomobila iz okolice Nove Gorice bremenila povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, ker naj bi 11. marca lani s svojim avtomobilom izsilil prednost dvema motoristoma tako, da je z regionalne ceste zavijal levo prek levega voznega pasu. Motorista naj bi videl prihajati, a je tedaj 61-letni voznik vseeno zavil, vanj pa je trčil eden od dveh motoristov, ki naj bi vozila vštric, in zaradi hudih poškodb umrl.

Obtoženi krivde na preobravnavnem naroku ni priznal. Ves čas se je zagovarjal, da sta motorista vozila s hitrostjo, večjo od dovoljene, zaradi česar nobeden od udeležencev ni mogel preprečiti tragičnega razpleta.

Črno skrinjico je poplavilo

Da bi sodišče ugotovilo vzrok nesreče, so na glavni obravnavi poleg prič in policistov zaslišali tudi dr. Iztoka Ciglariča, izvedenca cestno-prometne stroke. Zagovornik obtoženega je poudaril, da je bilo izvedensko mnenje nepopolno, zato je predlagal zaslišanje drugega izvedenca. Sodišče predlogu ni ugodilo.

Višja državna tožilka je poudarila, da je voznik avtomobila kršil prometne predpise, ko je videl prihajajoča motorista, a je vseeno z regionalne ceste zavil levo prek levega voznega pasu na stransko cesto. Pri tem je po njenih besedah nastala popolna vzročna zveza med ravnanjem obtoženega in povzročeno nesrečo. Zanj je predlagala pogojno obsodbo oziroma zaporno kazen enega leta in treh mesecev s triletno preizkusno dobo.

Zagovornik pa se je znova obregnil na po njegovem mnenju nepopolno izvedensko mnenje, obramba je namreč glede nesreče priskrbela dodatna pojasnila s Fakultete za pomorstvo in promet. Po njihovih ugotovitvah se nesreča ne bi zgodila, če bi motorist vsaj sto metrov pred mestom nesreče vozil po predpisih, torej s hitrostjo do 90 kilometrov na uro. Pokojni naj bi namreč tedaj vozil 113 kilometrov na uro.

Obramba je želela preveriti tudi črno skrinjico motorja, ki pa naj bi jo v zadnjih poplavah zalila voda, zato je neuporabna. Zagovornik obtoženega je predlagal oprostitev.

Obtoženi pa je znova povedal, da mu je žal za to, kar se je zgodilo, a da je storil vse, da bi preprečil nesrečo. Tudi motorist naj bi se umikal, vendar je bila nesreča zanj usodna.

Sodišče je Dušana G. spoznalo za krivega povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in mu izreklo pogojno obsodbo. Če v prihodnjih treh letih ne bo storil podobnega kaznivega dejanja, mu ne bo potrebno v zapor za eno leto. Po mnenju sodišča je ta kazen zanj “simbolična”. Sicer pa so mu za leto dni odvzeli tudi vozniško dovoljenje. Sodba še ni pravnomočna. ANA CUKIJATI


Najbolj brano