Pogojna kazen za propadlega gradbinca

“Prepozno sem ugotovil, da sem v brezizhodnem položaju. To je bila moja usodna napaka,” je na koprskem okrožnem sodišču priznal 63-letni nekdanji postojnski gradbinec in se odpovedal pritožbi na sodbo, s katero ga je sodnik zaradi poslovne goljufije obsodil na leto dni pogojne kazni.

Gradbenik je nabavljal gradbeni material, plačati pa ga ni mogel
Gradbenik je nabavljal gradbeni material, plačati pa ga ni mogel 

KOPER > Pred koprskega okrožnega sodnika Mateja Štrosa je nedavno stopil 63-letni bivši samostojni gradbeni podjetnik Novak P. iz Postojne, ki ga je tožilstvo preganjalo zaradi poslovne goljufije. Tri dejanja poslovne goljufije naj bi storil v drugi polovici leta 2009, ko je kriza že začenjala kazati prve znake predvsem v gradbeništvu.

Gradbenik naj bi naročal gradbeni material v postojnski trgovini Grže, vendar ni imel dovolj denarja, da bi blago tudi plačal. Trgovini tako v drugi polovici leta 2009 ni plačal za 5950 evrov blaga. Od postojnskega podjetja Zani je tedaj najemal tudi delavce, ki jih prav tako ni mogel plačati, od novomeške podjetnice pa je kupil 20 parov zaščitnih čevljev in 20 zaščitnih oblek. Zanje je plačal 700 evrov, kar je bilo 359 evrov premalo.

Tožilstvo ga je zato obtožilo poslovne goljufije na škodo omenjenih podjetij. Z največjim upnikom, postojnskim podjetjem Zani, ki mu je dolgoval več kot 70.000 evrov, je še pred obravnavo sklenil poravnavo, po kateri naj bi upniku v obrokih odplačal 42.000 evrov dolga. Sodnik ga je vprašal, če gre za dolg, ki mu ga je tožilstvo očitalo v obtožnici, kar je obtoženi potrdil. Obtoženi sicer nima več gradbenega podjetja, zdaj je upokojenec, je pa razglasil tudi osebni stečaj. Dejanja je priznal in dodal, da je prepozno dojel resnost položaja, v katerem se je znašel. Sicer pa je še pred obravnavo s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde, v katerem je tožilstvo zanj predlagalo leto dni pogojne zaporne kazni s petletno preizkusno dobo. Predlogu je sodnik sledil in mu takšno kazen tudi izrekel, naložil pa mu je še plačilo stroškov sojenja in poplačilo dolga do novomeške podjetnice in postojnske trgovine. Dolg do postojnskega podjetja Zani je sodnik izpustil iz sodbe, ker sta obtoženi in podjetje sklenila poravnavo o poplačilu. DC


Najbolj brano