Pogojna kazen računovodkinji, ki je izmaknila 230.000 evrov

Nekdanja računovodkinja fakultete za varnostne vede Anita Lilek, ki je tej visokošolski ustanovi izmaknila skoraj 230.000 evrov, jo je v kazenskem procesu odnesla s pogojno kaznijo. Ljubljansko okrožno sodišče ji je prisodilo dve leti zapora s petletno preizkusno dobo.

Računovodkinji, ki je izmaknila 230.000 evrov, je sodišče prisodilo dve leti zapora s petletno preizkusno dobo. Foto: Adriana Buzleta
Računovodkinji, ki je izmaknila 230.000 evrov, je sodišče prisodilo dve leti zapora s petletno preizkusno dobo. Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Anita Lilek je po ugotovitvah sodišča zagrešila nadaljevano kaznivo dejanje poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, in to iz oškodovalnih nagibov in koristoljubnosti, piše Delo. V obdobju od marca 2004 do decembra 2010 je kot računovodkinja, kasneje pa kot samostojna strokovna delavka v službi za finančne in materialne zadeve fakultete za varnostne vede, na svoja transakcijska računa sistematično nakazovala denar fakultete.

Lilekova je na fakulteti s sedežem v Ljubljani, ki formalno spada pod Univerzo v Mariboru, opravljala dela, ki se nanašajo na določanje šolnin, obračunavala je plače, izplačevala potne stroške, skrbela za izplačila po podjemnih pogodbah in vodila poslovne knjige.

Na podlagi sodbe Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je že pravnomočna, saj so se stranke odpovedale pravici do pritožbe, mora Lilekova plačati 2647 evrov stranske denarne kazni ter vrniti del ukradenega denarja. Senat pod predsedstvom Barbare Trebec Debeljak ji je naložil vračilo 170.000 evrov ter ji pri tem postavil poseben pogoj. Če denarja ne bo nakazala v štirih letih, ji bo sodišče pogojno obsodbo preklicalo in morala bo za rešetke, poroča časnik.

Že nekaj časa je pravnomočna tudi sodba v civilnem sporu med fakulteto in Lilekovo, na podlagi katere mora računovodkinja vrniti fakulteti nekaj več kot 340.000 evrov in še 19.000 evrov pravdnih stroškov. Ker po besedah dekana fakultete za varnostne vede Gorazda Meška doslej ni vrnila še ničesar, je fakulteta zoper njo sprožila izvršbo z rubežem plače kot tudi izvršbo na njeni nepremičnini.

STA


Najbolj brano