Pogojna za travo in kokain

“Če nočete poslušati, lahko tudi greste iz dvorane,” je koprski okrožni sodnik Matej Štros pred dnevi opomnil Dobrivoja J. iz Izole, ki je sodnika sredi razglasitve sodbe prekinil z besedami, da ni res, kar govori. Sodnik je Izolana zaradi prodaje skoraj 50 gramov konoplje in dobrih dveh gramov kokaina obsodil na deset mesecev pogojne kazni.

Italijan je konopljo najprej vrgel v blato, nato pa še čez ograjo divaške transformatorske 
postaje. Fotografija je simbolična.  Foto: Pu Koper
Italijan je konopljo najprej vrgel v blato, nato pa še čez ograjo divaške transformatorske postaje. Fotografija je simbolična.  Foto: Pu Koper

KOPER > “Dovolj dokazov je, da ste dejanje storili. Italijanski kupec je to večkrat jasno povedal, kontakte med vama potrjujejo tudi telefonski klici. Če boste ponavljali taka dejanja, vam lahko prekličemo pogojno obsodbo in boste morali za deset mesecev v zapor,” je koprski okrožni sodnik Matej Štros pred dnevi sklenil sojenje Izolanu Dobrivoju J., ki je po sodbi poleti leta 2013 italijanskemu kupcu prodal 46,6 gramov konoplje in 2,3 grama kokaina.

Italijan, 40-letni Tržičan Michele V., je v Izolo očitno prihajal po drogo. Iz njegove poti nazaj proti Tržiču izhaja, da se je očitno zavedal, da počne kaznivo dejanje in da se boji, da bi ga naši policisti prijeli. Iz Izole se je namreč na skuterju odpravil domov v velikem ovinku, prek Krasa, mejo z Italijo je nameraval prestopiti pri Gorjanskem. Njegova pot se je predčasno končala v Divači, kjer je neuspešno skušal zbežati policistu in policistki.

V Izolo po “špežo”

Varuha reda sta ga namreč opazila, ker je nenavadno vijugal po cesti. Ko sta za njim prižgala modre luči, pa je začel bežati, med begom najmanj trikrat padel, dokler ni odnehal. Ko je izpod sedeža vzel dokumente, je policistka opazila vrečko z rjavo snovjo in ga pozvala, naj jo izroči. Namesto tega je vsebino vrečke stresel na tla in jo z nogo pomečkal v blato, rjavo snov nato še pobral in jo vrgel čez ograjo transformatorske postaje v Divači.

Policista je nato z nogo udaril v trebuh, nakar ga je ta podrl na tla in vklenil. “Prostovoljno nam je povedal, da je drogo kupil od Jovota. Kar naju je presenetilo,” je povedal policist, policistka pa je dodala, da jima je dal tudi njegovo številko in opisal, da živi v Izoli pri železniškem muzeju. Povedal jim je še, da mu je Izolan drogo prinesel iz svoje hiše, da mu je plačal 170 evrov za kokain in 200 za travo ter da droge ni tehtal, ker Izolanu zaupa. Dodal je še, da je drogo od Izolana kupil že šestkrat.

V treh mesecih dvakrat obsojen

Dobrivoje J. kljub priznanju Italijana dejanja ni priznal. Trdil je, da je celotna zgodba konstrukt policije in tožilstva ter dodal, da Italijana pozna in da ve, da je hodil v Izolo po drogo k nekomu drugemu. “On je hodil k starejšemu paru v Izolo, ampak to je vaše delo,” je zabrusil tožilki. “Meni ti ljudje niso naredili nič slabega. Obtožil je mene, ne njih. Naj policija in tožilstvo sama ugotovita, kdo so.” Sodnik Štros je zaradi napada na policista Tržičana obsodil na leto dni pogojne kazni z dvema letoma in pol preskusne dobe.

Pred dnevi je tako zaradi preprodaje droge obsodil še Izolana. Sicer pa je bil Dobrivoje J. obtožen preprodaje droge tudi v primeru, ki se je novembra končal na koprskem sodišču. Tudi takrat ga je sodišče spoznalo za krivega in ga obsodilo na leto dni in štiri mesece pogojne kazni s tremi leti preskusne dobe. Po sodbi naj bi bil takrat le posrednik pri preprodaji 49 gramov heroina. Novembrska sodba še ni pravnomočna, obsojeni Izolan pa se bo pritožil tudi na zadnjo sodbo. DC


Najbolj brano