Podjetje s sedežem v Sežani utajilo tri milijone evrov davkov

Proseška finančna straža je v teh dneh zaključila preiskavo o davčni utaji. Gre za podjetje, ki opravlja tehnične analize in preverja primerno delovanje določenih strojev. Sedež ima v Sežani, dejansko pa je redno delovalo na tržaškem nabrežju. S to “zvijačo” so se upravitelji podjetja izogibali plačevanja davkov, posle pa so dejansko vodili oziroma opravljali kar doma v Trstu: utajili so skoraj tri milijone evrov davkov in kar 600 tisoč evrov davka na dodano vrednost Iva, poroča Primorski dnevnik.

Fotografija je simbolična. Foto: Yves Regaldi
Fotografija je simbolična. Foto: Yves Regaldi

TRST > Finančna straža je poglobljeno preverila obseg neprijavljenega poslovanja podjetja, posredovane podatke o naložbah doma oziroma v tujini ter naposled ugotovila, da so bile domače, italijanske naložbe popolnoma prikrite.

Žal se mnogi odločajo za varljivo odpiranje podjetij v tujini samo zato, da bi skrivali svoje premoženje in se izognili davkom, so sporočili s finančne straže. Med njimi je vse več Tržačanov, ki se odloča, da svoje podjetje odpre v sosednji Sloveniji, kar po oceni finančne straže negativno vpliva na državno gospodarstvo in močno ovira normalno konkurenčnost med podjetji. Manjši davčni pritisk namreč omogoča podjetjem “v tujini”, da ponujajo storitve po nižjih cenah, kar seveda oškoduje podjetja, ki poslujejo v skladu z zakonskimi oziroma davčnimi pravili, dodaja Primorski dnevnik.

Spletno uredništvo


Najbolj brano