Podelili medalje za hrabrost in požrtvovalnost

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank sta v prostorih Policijske akademije v Tacnu podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost. Fank je poudaril, da je prav, da prepoznamo takšne izraze pripadnosti in požrtvovalnosti policije, ki so sicer v javnosti pogosto spregledani.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in 
generalni direktor policije Marjan Fank  Foto: STA
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank  Foto: STA

LJUBLJANA > Marjan Fank je dejal, da dejanja policistov kažejo, da je med njimi še vedno veliko čuta za pomoč soljudem, brez česar se po njegovem mnenju poklica policista ne da opravljati.

Ministrica Vesna Györkös Žnidar je ocenila, da je bilo preteklo leto za policiste izredno težko, saj so bili soočeni z zelo velikimi izzivi in nalogami. Poudarila je, da je policija odigrala ključno vlogo pri obvladovanju migracijske krize in ji gre tudi pretežna zahvala za to, da marsikdo v naši državi danes sploh ne občuti, da se še vedno soočamo s tem izzivom.

Medalje za hrabrost sta Fank in ministrica podelila policistom Janku Rantu, Janiju Boršiču, Vedranu Petroviću in Janezu Piklu ter občanu Zlatku Kozovincu.

Medalje za požrtvovalnost pa so prejeli Peter Pekolj, Boštjan Perko, Branko Korošec, Damir Guberinić, Elidijan Hodžić, Marko Kaluder, Željko Cvijanović, Dejan Tašner, Jure Gantar, Gregor Ker, Polona Benedik Matko in avstrijski državljan Martin Koller.

Po podelitvi priznanj se je Fank dotaknil policijske stavke in izrazil željo, da bi se ta čim prej končala v korist vseh vpletenih. “Iskreno upam, da bodo vsi, ki so kakorkoli vpleteni v postopek pogajanj, našli skupni jezik in našli rešitev, ki bi zadovoljila tako interese, ki so izraženi v okviru stavkovnih zahtev kot tudi s strani vlade,” je dejal generalni direktor policije.

Fank še ne ve, koliko policistov bo 23. in 24. decembra na dopustu, saj se lahko o tem policisti odločajo še danes. Pojasnil je, da bo glede dozdajšnjega odziva policistov v teh dneh v službi zelo malo zaposlenih. “Upam, da bomo lahko s temi minimumi zagotovili reakcijo na interventne dogodke, ne bo pa lahko,” je dodal Fank.

Glede zagotavljanja varnosti državljanov je ponovil, da so tudi tisti, ki organizirajo proteste, že v začetni fazi napovedali, da njihova varnost ne bo ogrožena. “Upam, da bo tudi s te strani prevladal razum, kajti če bo do neljubih dogodkov prišlo, bo moral za to nekdo prevzeti odgovornost. Z varnostjo državljanov se ne smemo igrati,” je opozoril Fank.

Sam podpira legitimnost zahtev policistov, ki so plod obljub in zavez različnih vlad v preteklosti. “Seveda pa podpiram stavkovne aktivnosti do te mere, ko ne bo ogrožena varnost državljanov, kajti če bo prišlo do posledic, bomo zaupanje državljanov zelo težko pridobili nazaj,” je poudaril.

STA


Najbolj brano