Počutil se je kot na reketiranju

Na koprskem okrožnem sodišču se je včeraj s pričanjem direktorja in lastnika koncerna Sintal Roberta Pistotnika nadaljevalo sojenje v zadevi Sintal. Pistotnik toži dva nekdanja zaposlena na Sintal Obala, zakonca Damirja in Violeto Zukič, ter njunega sorodnika Mileta Zukiča, zaradi razžalitve.

Robert Pistotnik: “V vseh teh 24 letih, kar vodim Sintal, nisem še bil na sodišču.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Robert Pistotnik: “V vseh teh 24 letih, kar vodim Sintal, nisem še bil na sodišču.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER >Pred tremi leti naj bi trojica na anonimnem facebook profilu in spletnem blogu Razkrinkan Sintal Roberta Pistotnika označila za lažnivca, prevaranta, izkoriščevalca delovne sile in kapitalističnega dvoličneža, njegovo družbo Sintal pa za totalitarno družbo, ki vzpostavlja sužnjelastniška razmerja in se poslužuje naci-gestapovskih metod. Zapisali naj bi tudi, da Sintal sistematično krade delavcem, jim grozi, jih goljufa in izsiljuje ter nad njimi izvaja mobing. Damir, Violeta in Mile Zukič krivdo odločno zanikajo. Prepričani so, da želi Pistotnik s tem sojenjem zgolj utišati sindikalni boj in prestrašiti ostale, da ne bi opozarjali na nepravilnosti, ki se dogajajo na področju zasebnega varovanja.

“Še nikdar nisem nikogar tožil, niti ni nihče tožil mene ali podjetja. V vseh teh 24 letih, kar vodim Sintal, nisem še bil na sodišču,” je včeraj uvodoma pojasnil Robert Pistotnik. A tokrat mu ni preostalo drugega, kot da pravico poišče po sodni poti, je dejal. Kljub pozivom, naj trojica preneha z blatenjem njegovega imena in imena podjetja, se namreč to ni zgodilo. Še več! Pistotnik obtoženim očita, da so od njega v zameno za umik žaljive vsebine s spleta zahtevali 5000 evrov.

Sodniku Matevžu Grosu je pojasnil, da se je tedaj počutil, “kot da bi bil na reketiranju, ko določene osebe od lastnikov lokalov zahtevajo plačilo varščine za mir”. Ker na “takšne metode izsiljevanja” ni pristal, se je obrnil na odvetniško družbo Zidar-Klemenčič, ki je trojici poslala opomin pred tožbo, kar pa očitno ni zaleglo. Prepričan je, da Zukičevi zasledujejo zgolj premoženjske koristi. “Ker jim ni uspelo z izsiljevanjem, so se maščevali,” je poudaril.

“Zaradi objav na blogu smo imeli v podjetju več kot deset različnih inšpekcijskih nadzorov, ki pa - zanimivo - večjih nepravilnosti v podjetju niso odkrili. Le nekaj manjših, posamičnih, ki pa smo jih takoj odpravili. Mile Zukič trdi, da se bori za pravice varnostnikov. Zanimivo pa je, da se je spravil izključno na Sintal, ki ima po podatkih Ajpesa najvišjo povprečno plačo v dejavnosti zasebnega varovanja,” je opozoril Pistotnik, ki je prepričan, da Zukičevi zlorabljajo boj za pravice delavcev izključno za medijsko pozornost pri svoji obrambi. Sojenje se bo nadaljevalo v začetku decembra z zaslišanjem še ostalih prič. Včeraj sta Pistotnikovim besedam pritrdila direktor Sintala Obala Denis Černjavski in odvetnica Sintala Lidija Turk.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano