Pobeglemu reševalcu grozi izguba službe

Voznik reševalnega vozila, ki je sredi februarja na ovinkasti cesti med Idrijo in Godovičem prehiteval čez polno črto v škarje in povzročil manjšo prometno nesrečo, je 47-letni izolski reševalec. Idrijski policisti so mu izrekli globo zaradi nepravilnega prehitevanja in pobega s kraja prometne nesreče, v izolskem zdravstvenem domu pa so po končani interni preiskavi za reševalca uvedli postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Proti reševalcu, ki je povzročil nesrečo in pobegnil, so v izolskem zdravstvenem domu uvedli postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi (fotografija je simbolična). Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Proti reševalcu, ki je povzročil nesrečo in pobegnil, so v izolskem zdravstvenem domu uvedli postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi (fotografija je simbolična). Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IDRIJA, IZOLA > “Po ugotovitvah policistov PP Idrija voznik reševalnega vozila ni bil na nujni vožnji,” je za Primorske novice pojasnil predstavnik za odnose z javnostjo pri novogoriški policijski upravi Dean Božnik. Povedal je še, da so idrijski policisti pobeglega storilca kmalu izsledili in ugotovili, da gre za 47-letnega moškega. V času nesreče je bil z njim v vozilu tudi sopotnik, prav tako reševalec.

Kot smo poročali, se je nesreča zgodila v petek, 13. februarja. Idrijski policisti so ugotovili, da je 23-letni voznik tovornega vozila, državljan Bosne in Hercegovine, vozil iz smeri Idrije proti Godoviču. Med vožnjo ga je na ovinkasti cesti čez neprekinjeno ločilno črto začel prehitevati neznani voznik reševalnega vozila. Takrat pa je iz nasprotne smeri pravilno po svoji strani pripeljal voznik osebnega vozila, ki se je, da bi preprečil trčenje, z vozilom umaknil skrajno desno. Voznik reševalnega vozila je pri tem sunkovito zavil v desno in z bočnim desnim delom vozila trčil v levo stransko ogledalo tovornega vozila. Kljub nesreči je voznik reševalnega vozila odpeljal naprej.

Pri zbiranju obvestil so policisti kmalu ugotovili, da ima izolska reševalna postaja poškodovano reševalno vozilo in kmalu izsledili tudi voznika. Da imajo poškodovano reševalno vozilo, je takrat za Primorske novice potrdil tudi direktor izolskega zdravstvenega doma Evgenij Komljanec in povedal, da so uvedli interno preiskavo.

“Preiskava je zaključena in na podlagi njenih ugotovitev smo za našega reševalca uvedli postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi,” je včeraj pojasnil Komljanec. Z reševalcem so opravili pogovor, v katerem je nesrečo priznal in povedal nekaj stvari v svoj zagovor. Na naše vprašanje, ali je reševalec pojasnil tudi, zakaj je s kraja nesreče pobegnil, je Komljanec odgovoril, da je to problem, ki ga bodo obravnavali v postopku odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

“Biti reševalec je poklic s pozitivno konotacijo, zelo visoko umeščen na družbeni lestvici, zato je tako ravnanje za reševalca toliko bolj nesprejemljivo kot za druge voznike in mora veljati ničelna toleranca,” je prepričan Komljanec. Reševalec bi se moral po njegovem mnenju takoj ustaviti in ugotoviti, kaj konkretno se je zgodilo, po potrebi pa tudi pomagati. Prav tako bi moral dogodek takoj prijaviti policistom, česar pa voznik reševalnega vozila ni storil. Izsledili so ga šele policisti sami.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano