Ceste zasnežene, promet pa oviran

Ceste po večjem delu države so zasnežene, promet pa oviran. Zaradi močnega sneženja na prometno-informacijskem centru za državne ceste voznikom priporočajo, da vozijo previdno, s primerno varnostno razdaljo in prilagodijo hitrost razmeram na cesti. Potovalni čas bo danes daljši. Zimska oprema je obvezna.

Cestninska postaja na Vrhniki danes zjutraj
Cestninska postaja na Vrhniki danes zjutraj 

LJUBLJANA > Aktualne razmere na cestah.

Na Gorenjskem močno sneži, na cestah je večja količina snega. Vozite previdno. Cesta Lenart-Gornja Radgona je zaprta pri Ženjaku zaradi prometne nesreče.

Današnje sneženje težave posredno povzroča tudi Prometno-informacijskemu centru za državne ceste. Zaradi ogromnega števila obiskov je občasno nedosegljiv njihov spletni portal www.promet.si, preobremenjene so tudi telefonske linije, je pojasnil vodja centra Brane Nastran. "Težave se pojavljajo zaradi velikega števila obiskov na portal in klicev. Naši sistemi so že ves dan preobremenjeni, zato je dostop občasno otežen," pravi Nastran. Povečali so sicer svoje kapacitete, kolikor je bilo mogoče, pomagajo jim tudi informatiki, a do nadgradnje nekaterih ključnih sistemov več ne morejo storiti, še pojasnjuje Nastran.

Zaradi snega na cestišču je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič in Idrija-Godovič; na cestah Nova Gorica-Tolmin in Bovec-Kobarid; na cesti Peršeti-Most na Soči; na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje in Petrina.

Na cestah čez prelaz Korensko sedlo, Ljubelj in Jezersko so obvezne verige.

Zaradi zimskih razmer so zaprte ceste Velenje-Mislinja v Hudi Luknji (podrto drevo); Velenje-Arja vas pri Pirešici; Podrošt-Petrovo Brdo (snežni plaz); cesta čez Vršič; Lokve-Čepovan in Predmeja-Lokve; Čepovan-Dolenja Trebuša; Volče-Solarji in Solarji-meja z Italijo.

Glede težav na primorski avtocesti je dodatno pojasnil, da so na mesta, kjer je nevarnost zdrsa vozil, napotili posebno vlečno službo. Preden so umaknili tovorna vozila, ki so zdrsnila na avtocesti, pa je zapadlo nekaj snega. Snežilo je do Ravbarkomande, naprej pa je padal leden dež in je bila poledica. Zato je nastal daljši zastoj, za tovorna vozila so promet proti Kopru sprostili nekaj pred poldnevom.

Dars: Razmere so obvladljive

Razmere v prometu na avtocestah so kljub močnemu sneženju preteklih ur obvladljive, je povedal vodja tehnične službe Darsa Andrej Sever. Nekaj težav je bilo predvsem na primorski avtocesti, kjer so zaradi zdrsov tovornjakov morali ustaviti promet. Tovorna vozila izločajo iz Italije v Slovenijo, zapolnili so počivališča v okolici Murske Sobote.

Sever je v današnji izjavi medijem povedal, da bodo po potrebi za tovorna vozila zaprli tudi mejo z Madžarsko. Po protokolu so o izločanju tovornih vozil obvestili tudi sosednje države, da jih ne spuščajo v Slovenijo. Promet zdaj poteka normalno, ljubljanska obvoznica je kopna, bilo je nekaj zdrsov in nesreč, ampak nič posebnega. Po Severjevi oceni so "dosti dobro opravili nalogo".

Sneženje so pričakovali že v četrtek zvečer, zato so začeli preventivno posipati že v večernih urah, prvič pa so plužili malo po polnoči na Gorenjskem. Tam je padlo tudi največ snega, zdaj že skoraj 40 centimetrov, v Ljubljani pa je padlo od 15 do 20 centimetrov snega.

Težave so nastopile, ker je najmočneje snežilo v času prometne konice

Problem je bil, ker je najmočneje snežilo prav v času prometne konice, zato se je promet zelo upočasnil, vozila Darsa so potrebovala tudi štiri ure namesto uro in pol do dve uri za običajen krog posipanja. "Zato je morda prišlo do slabe volje voznikov. Ampak vsi moramo vedeti, če je sneg, gre promet bolj počasi, vožnjo je treba prilagoditi razmeram na cesti in toliko prej je treba iti v službo, da se ne zamuja.

Na terenu je približno 175 tovornih vozil, plugov in posipalcev, dela pa približno 300 ljudi. Od večera do 13. ure so na Darsu porabili od 800 do 1000 ton soli, je povedal Sever in dodal, da bo najverjetneje snežilo še do 17. ure. Na Štajerskem in Dolenjskem po njegovih besedah praktično ni snežilo.

STA


Najbolj brano