Po ugrabitvi so jo zverinsko mučili

Na ljubljanski policijski upravi so včeraj razkrili nekaj podrobnosti o prijetju storilcev, ki naj bi 26. junija letos ugrabili 32-letno Zorico Škrbić, jo mučili in jo nato odvrgli v Podpeči, kjer je zaradi hudih poškodb umrla. Storilci so se na ugrabitev pripravljali več mesecev, očitno v prepričanju, da bodo od Škrbićeve, ki je bila partnerka enega od obsojenih za rop banke SKB, dobili denar. Trije osumljenci ostajajo v sodnem pridržanju.

Zorico Škrbić so odvrgli v Podpeči, kjer je zaradi hudih poškodb umrla.
Zorico Škrbić so odvrgli v Podpeči, kjer je zaradi hudih poškodb umrla. 

LJUBLJANA > Ko so konec junija letos v Podpeči našli brutalno pretepeno Zorico Škrbić, ki je le nekaj trenutkov zatem umrla, policisti najprej sploh niso vedeli, kdo je žrtev. A kmalu se je izkazalo, da gre prav za Škrbićevo, ki sta jo dan prej na Ziherlovi ulici v Ljubljani ugrabila neznanca, jo strpala v avto in odpeljala v neznano.

Kaj se je dogajalo v urah po ugrabitvi, si človek težko predstavlja. Kot je včeraj pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na ljubljanski policijski upravi Damjan Petrič, so (tedaj še) neznanci Škrbićevo na neobljudenem kraju v bližnji okolici Ljubljane nekaj ur pretepali, mučili in se nad njo nečloveško izživljali. Nato so jo odpeljali v Podpeč, jo odvrgli in v bližini zažgali tudi avto. Tako so namreč poskušali zabrisati sledove dejanja.

Policija je takoj začela z intenzivno preiskavo, ki jo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, uporabili pa so tako klasične kot prikrite preiskovalne ukrepe. V petek so na ljubljanskem območju izvedli več hišnih preiskav in pridržali nekaj osumljencev, med temi tudi brata Daliborja in Veliborja L., ki naj bi bila v preteklosti že vpletena v nasilna dejanja. Vendar so ju po končanem zaslišanju izpustili, saj naj ne bi imela glavne vloge. V sodnem pridržanju je ostala trojica, Željko P., Blagoj S. in Milan T.

Škrbićeva je bila partnerka Dejana Vidmarja, enega od nepravnomočno obsojenih roparjev banke SKB. Skupaj s pajdaši naj bi v noči na 1. november leta 2005 iz sefov omenjene banke odnesel za 32 milijonov evrov plena, znesek je tožilstvo med sojenjem znižalo na 16 milijonov evrov. Vidmarju je ljubljansko sodišče za rop izreklo 14 let zapora, sodba še ni pravnomočna.

V prvem devetmesečju so policisti v Sloveniji obravnavali osem ubojev in 12 poskusov ubojev (lani dva uboja in dva poskusa), pa tudi 13 umorov in pet poskusov umorov (lani dva umora in nobenega poskusa). Kot pravi Branko Skerbinek, vodja oddelka za krvne in seksualne delikte v upravi kriminalistične policije, podatki ne odstopajo od dolgoletnega povprečja, saj je bilo lani tako število umorov kot ubojev precej pod povprečjem. Pri motivih storilcev izstopajo sovraštvo, maščevanje, ljubosumje in koristoljubje.

Prav plen iz SKB pa naj bi bil tisti, ki je zamikal ugrabitelje Škrbićeve. Pripravljali so se dolgo, poskrbeli za vozila, registrske tablice, maskirne kape, nabavili so si sredstva za vezanje, vklepanje in mučenje, opazovali gibanje Škrbićeve ... Zadeve pa so očitno ušle izpod nadzora, ko jim Škrbićeva ni znala ali hotela razkriti, kje naj bi Vidmar, ki je sicer dejanje vseskozi zanikal, skril plen.

Tri osumljence, ki so jih včeraj privedli pred preiskovalnega sodnika, ovadba bremeni kaznivih dejanj ugrabitve, mučenja in uboja. Zoper vse tri je odredil pripor. Še tri osumljence pa so policisti ovadili zaradi pomoči pri omenjenih kaznivih dejanjih. Preiskava še ni končana, saj nekatere osumljence še iščejo, prav tako ni znano, kdo naj bi bil naročnik krvavega dejanja.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano