Po ropu so ga izdale papirnate tablice

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je začelo sojenje Alojzu L. z Vogrskega, ki je obtožen pomoči pri ropu banke Hypo Alpe Adria v Novi Gorici leta 2007. Obtoženi očitke zavrača, sodišče pa je zaslišalo več prič, ki so opisale filmsko dogajanje tistega dne.

Alojz L. z Vogrskega  se zagovarja zaradi  pomoči pri ropu 
banke  Hypo Alpe Adria v Novi Gorici julija 2007, a očitke 
zavrača. Foto: Boštjan Bensa
Alojz L. z Vogrskega se zagovarja zaradi pomoči pri ropu banke Hypo Alpe Adria v Novi Gorici julija 2007, a očitke zavrača. Foto: Boštjan Bensa

NOVA GORICA > Dobro leto po predobravnavnem naroku, na katerem 54-letni Aljoz L. krivde po obtožbi ni priznal, se je včeraj na novogoriškem okrožnem sodišču začela glavna obravnava. Tožilstvo mu očita pomoč pri kaznivem dejanju oboroženega ropa.

Za rop je izvedel šele kasneje

Alojz L. naj bi 10. julija leta 2007 popoldne, neposredno po ropu banke Hypo Alpe Adria v Novi Gorici, roparju Slobodanu K. obljubil, da ga bo počakal na parkirišču pri Borovem gozdičku ter ga nato z ukradenim denarjem in pištolo odpeljal v neznano.

Obtoženi je že dva dni po ropu pred preiskovalnim sodnikom zatrdil, da je Slobodana K. tisti dan srečal v središču Nove Gorice in mu obljubil prevoz, a da ni vedel za njegovo početje. “Alojz sprva ni vedel, kaj sem storil. To sem mu povedal šele, ko sva se s parkirišča odpeljala proti Rožni Dolini. Tedaj se je razjezil, me ozmerjal in začel hitro voziti,” je bil v svojem pričanju nazoren ropar, ki zaporno kazen prestaja na Dobu.

Obtoženi je nato vožnjo nadaljeval proti Ajševici, saj se je bal, da bi jih prej prestregli policisti. Vozil je namreč brez vozniškega dovoljenja, z avtomobilom brez registracije. Na avto je namestil kar papirnati registrski tablici, ki ju je sam izdelal.

Po pričevanju policistov, ki sta v Rožni Dolini nasproti poslovnih prostorov družbe Pami opravljala nadzor prometa, naj bi v tistem trenutku, ko so jih obvestili o ropu, z večjo hitrostjo mimo njiju pripeljal obtoženi z belim avtomobilom lancia dedra, v oči pa jima je najprej padla papirnata tablica. Takoj sta zapeljala za njim in vklopila sirene, a jima je Alojz L. skupaj z roparjem večkrat zbežal z vidnega polja.

Filmska zgodba se je končala v gozdu

Naposled je lastnik vinograda med Vogrskim in Staro Goro policiste obvestil, da je na njegovi parceli zapuščen bel avto. “Videl sem, kako sta iz njega v gozd zbežala dva moška, a se je vse skupaj dogodilo v pičlih nekaj sekundah,” je včeraj potrdil na sodišču.

Možje postave so takoj zavarovali območje in se podali v gozd za pogrešanima osumljencema. Po poti so našli tudi nekaj bankovcev. Vodnik službenega psa je obtoženega Alojza L. čez nekaj časa našel, ko se je skrival v neki cevi, kjer je zakuril ogenj, na prste pa so stopili tudi roparju, ki jim je nato pokazal pot do skrivališča ukradenega denarja. Med preiskavo so roparjevo pištolo našli pod sedežem v obtoženčevem vozilu. “Tja sem jo skril, ko so naju začeli loviti policisti,” je še povedal ropar Slobodan K.

Precej filmsko zgodbo je na včerajšnji glavni obravnavi začinil še obtoženec, ki se dogodkov ni spominjal več dobro. Obenem se je slabo počutil, deloval je zmedeno, slabotno, vmes je tudi malce zadremal in nekajkrat zapustil sodno dvorano.

Izvedenec je v svojem mnenju zapisal, da je obtoženi sposoben priti na obravnavo, a je senat sprejel sklep, da bo sojenje sredi maja nadaljeval v njegovi nenavzočnosti.

Obtoženi pred leti grozil tožilcu

Obtoženi Alojz L. z Vogrskega je stari znanec policistov, saj je bil že večkrat obsojen zaradi preprodaje prepovedane droge in premoženjskih kaznivih dejanj. Zaporne kazni pa je odslužil tako v Sloveniji kot v Italiji.

Nazadnje je bil zaradi kaznivega dejanja maščevanja uradni osebi obsojen pred dvema letoma. Vodji specializiranega državnega tožilstva Hariju Furlanu je poslal grozilno pismo. Sodišče ga je po priznanju krivde obsodilo na enotno kazen 15 mesecev zapora in sklenilo, da kazen lahko odsluži z delom v splošno korist. Tokratno sojenje naj bi bilo njegovo zadnje zaradi niza grehov iz preteklosti.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano