Po pregledu sta se otroka izmuznila učiteljicam

Minuli pustni torek je bil za učiteljice osnovne šole iz Marezig in starše dveh otrok skoraj infarkten. Ob koncu pregleda v zdravstvenem domu v središču Kopra sta se dva prvošolčka izmuznila učiteljicam in sošolcem ter jo mahnila po Kopru. Po dobri uri so ju našli skoraj tri kilometre dlje, pri Moletu; menda naj bi se odpravila v Izolo.

Šestletnika sta se iz središča Kopra sama odpravila proti Izoli (fotografija je simbolična).
Šestletnika sta se iz središča Kopra sama odpravila proti Izoli (fotografija je simbolična). 

KOPER > Šele pred nekaj dnevi smo izvedeli, zakaj je bil Koper na pustni torek poln policistov in mestnih redarjev. Iskali naj bi namreč dva pogrešana šestletnika, ki sta izginila iz starega zdravstvenega doma in se sama odpravila po mestu.

Dogodek so nam potrdili tako na policiji kot na osnovni šoli v Marezigah, od koder sta bila otroka. Ravnateljica šole Adelina Pahor nam je potrdila, da se je dogodek res zgodil, in pojasnila, da so tistega dne iz Marezig v Koper peljali na zdravstveni pregled in cepljenje 29 učencev prvega razreda. Po normativih bi bili za spremstvo dovolj dve učiteljici, vendar so z malčki v Koper poslali tri.

Ko je približno polovica prvošolčkov že opravila pregled, jih je ena od učiteljic odpeljala v atrij zdravstvenega doma, pred vhod diabetološke ambulante, kjer je nekaj klopic in manjši park. “Otroci so v ambulanti postajali nemirni in neučakani. Ko je večina opravila pregled in jih je druga učiteljica peljala po stopnicah navzdol, sta se ta dva dečka očitno izmuznila. Namesto da bi sledila učiteljici in se pridružila sošolcem, sta jo mahnila po Kopru,” je povedala ravnateljica.

Veselo sta mahala

Njihovo izginotje so učiteljice opazile v nekaj minutah, da sta res izginila pa sta potrjevali bundici, ki sta ju pustila na obešalnikih. Opazila ju je tretja učiteljica, ki je bila z zadnjimi šolarčki v ambulanti. Izginula dečka sta se na potep namreč kljub mrazu odpravila kar brez vrhnjega oblačila.

Učiteljice so takoj poklicale policijo, za pomoč so zaprosile tudi mestne redarje, in poklicale njune starše. “Vprašali smo jih, kam bi lahko šla po Kopru. Kasneje smo ugotovili, da sta res šla na Nazorjev trg, trkala na vrata, kjer naj bi živela sorodnica prvega, in ker je ni bilo doma, sta se odpravila k stari mami drugega. Ta pa živi v Izoli,” je povedala ravnateljica.

Dečka naj bi videl tudi šofer, ki je otroke z avtobusom pripeljal v Koper, vendar mu še na misel ni padlo, da bi bila to lahko otroka iz marežganske šole. “Rekel je, da sta bila vesela, da sta mahala voznikom v avtih,” je dejala ravnateljica.

Hodila tri kilometre

Dobro uro so številni policisti, mestni redarji in učiteljice prečesavali koprske ulice in se trudili, da bi izginula dečka čim prej našli. Vsi so se oddahnili, ko so policisti sporočili, da so ju našli približno tri kilometre stran, med kopališčem Žusterna in Moletom. Pripeljali so ju nazaj in ju izročili staršem ter učiteljicam. “Nista kazala, da bi se pretirano prestrašila, rekla sta celo, da je bilo razburljivo in da ni šlo vse po načrtu,” je povedala ravnateljica.

Starši so malčka odpeljali v šolo, kjer so jima učiteljice naročile, naj narišejo risbice, s katerimi so se potem zahvalili policistom za njihovo pomoč. “Prestrašene učiteljice in vodstvo šole smo si oddahnili, ob tem dogodku pa se nam porajajo številna vprašanja. Kaj storiti, ko otroci ne upoštevajo navodil učiteljev? Gre za vsesplošno krizo avtoritete tako v šoli kot doma. Če bi se tak dogodek tragično končal, bi učiteljica nosila posledice vse življenje,” pravi Adelina Pahor.

Zaradi takega obnašanja po njenem mnenju učitelji nočejo več v šole v naravi, šole pa morajo najemati smučarske in plavalne učitelje. “Ne nazadnje se sprašujemo tudi, ali mora šola res voziti otroke na sistematske preglede in cepljenja. Prepričani smo, da je pravica staršev pogovoriti se s pediatrom in izvedeti, kako zdrav je njihov otrok. Poleg tega mu ob cepljenju laže stojijo ob strani. Zgodilo se nam je že, da so učenci ob pogledu na iglo omedleli,” razlaga ravnateljica.

Tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec nam je povedala, da so v iskanje malčkov vključili vse razpoložljive enote, od policistov koprske policijske postaje do postaje vodnikov psov, prometnih policistov in drugih.

Preden so ju našli, so začeli pregledovati vse parke, igrišča, trgovska središča, ulice … Policija prav tako ni dobila nobene prijave občanov, ki bi se jim zdelo sumljivo, da dva šestletnika na mrzli pustni torek brez bund sama pohajkujeta po Kopru.

DANIJEL CEK


Najbolj brano