Po nočnem zaslišanju v pripor

Po petkovem nočnem zaslišanju je dežurni preiskovalni sodnik odredil pripor za Ukrajinki, osumljeni kaznivega dejanja trgovine z ljudmi. Obe naj bi v Slovenijo pripeljali več ukrajinskih deklet, ki naj bi se bile nato prisiljene ukvarjati z najstarejšo obrtjo.

Policisti so  v petek popoldne na okrožno sodišče v Novi 
Gorici pripeljali osumljeni Ukrajinki. Preiskovalni sodnik je za 
obe odredil pripor.   Foto: Leo Caharija
Policisti so v petek popoldne na okrožno sodišče v Novi Gorici pripeljali osumljeni Ukrajinki. Preiskovalni sodnik je za obe odredil pripor.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Novogoriški policisti in kriminalisti so v petek popoldne na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku pripeljali Ukrajinki I. U. in I. F. Državni tožilec iz specializiranega državnega tožilstva je za obe predlagal pripor, s čimer se je strinjal tudi preiskovalni sodnik. Zaslišanje druge osumljene se je končalo pozno ponoči.

Odvetnik Silvester Polanc, ki zagovarja I. U. (ki je sicer slovenska državljanka), nam je včeraj popoldne povedal, da se je na sklep o uvedbi pripora, ki ga je preiskovalni sodnik odredil zaradi ponovitvene nevarnosti, pritožil že v petek zvečer. Izvenrazpravni senat bi moral o pritožbi odločiti do včeraj zvečer. Popoldne sklepa še ni prejel. Na sklep o priporu se je pritožil tudi odvetnik iz njihove odvetniške pisarne, ki zagovarja drugo osumljeno Ukrajinko.

Odvetnik Polanc je na sklep o priporu pripomnil, da glede na čas, ki ga je imel preiskovalni sodnik za pregledovanje obsežne dokumentacije, ki je spremljala kazensko ovadbo, po njegovi presoji ni uspel pregledati vsega gradiva.

Sicer pa je bilo na hodnikih novogoriškega sodišča po privedbi obeh osumljenih žensk zelo dramatično, je še dodal odvetnik. Dogajanje je presenetilo tudi tiste z dolgoletnimi izkušnjami, kaj več pa ni želel izdati.

Kriminalisti naj bi kazensko ovadbo spisali proti več kot desetim osumljenim, med drugim tudi proti dvema pravnima osebama, na seznamu pa se je znašlo več ljudi z različnih primorskih krajev.

Kriminalisti so stopili na prste kriminalni združbi, ki se je na območju Slovenije ukvarjala s trgovino z ljudmi. Člani združbe naj bi zagrešili 17 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, je pred dnevi pojasnil Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete.

V četrtek, ko so bili kriminalisti še sredi dela, so z generalne policijske uprave sporočili, da je približno 120 kriminalistov in policistov z različnih policijskih uprav na Primorskem in Gorenjskem (na območju kranjske policijske uprave) opravljalo petnajst hišnih preiskav. Sredi noči so presenetili nekaj gostov v nočnih klubih Elara Night na Grčni in Lady Rouge na sežanskem terminalu (oba naj bi vodila I. U.), bili pa so tudi v gostišču na Ajševici.

Člani združbe so dekleta novačili v Ukrajini, zanje organizirali prevoz v Slovenijo ter jim nato priskrbeli delo v nočnih lokalih. Poskrbeli so tudi za njihovo nastanitev. V nočnih klubih so dekleta izkoriščali za prostitucijo ter pri tem izkoriščali revščino in stisko, v kateri so se znašla.

Združba naj bi v svojo mrežo “ujela” deset žrtev iz Ukrajine, po eno pa iz Dominikanske republike in Italije. Podrobnosti preiskave bodo kriminalisti predstavili v teh dneh.

SP


Najbolj brano