Po eksploziji granate zbiratelju pogojna kazen za hrambo

Potem ko je konec januarja lani na Bovškem odjeknila eksplozija granate iz prve svetovne vojne, je moral na zatožno klop novogoriškega okrožnega sodišča sesti 56-letni Jožef H. Tožilstvo mu je očitalo povzročitev splošne nevarnosti in nedovoljen promet z orožjem ali eksplozivom. Sodišče ga je zaradi hrambe eksploziva obsodilo na pogojno kazen, tožilstvo pa je obtožnico zaradi povzročitve splošne nevarnosti umaknilo.

Zaradi eksplozije večje granate iz prve svetovne vojne 
(kalibra 210 milimetrov)  na Bovškem januarja lani so zbiratelju 
sodili na novogoriškem okrožnem sodišču. Foto: Arhiv Urszr
Zaradi eksplozije večje granate iz prve svetovne vojne (kalibra 210 milimetrov) na Bovškem januarja lani so zbiratelju sodili na novogoriškem okrožnem sodišču. Foto: Arhiv Urszr

NOVA GORICA > V eni od vasi v dolini Trente je januarja lani odjeknila eksplozija, ki je dodobra prestrašila okoliške prebivalce. Drobci granate so poškodovali takrat 55-letnega domačina, ki pa je kljub ranam stekel do hiše, kjer so mu domači nudili prvo pomoč, nato pa so ga prepeljali v Bovec. Tam so ga prevzeli tolminski reševalci, mu oskrbeli rane in ga odpeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Utrpel je poškodbe leve roke in noge.

Izkazalo se je, da je domačin Jožef H. granato našel na območju Krna in jo prinesel domov. Šlo naj bi za večjo granato iz prve svetovne vojne (kalibra 210 milimetrov), italijanske ali avstrijske izdelave, ki je v bližini gospodarskega poslopja eksplodirala in ranila zbiratelja.

Zbiratelj vojaške opreme je v gospodarskem poslopju hranil še nekaj deset bomb in granat iz prve svetovne vojne, ki so jih policisti zasegli. O eksploziji so obvestili tudi enoto za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, a njihove pomoči policisti niso potrebovali.

Po končani preiskavi so proti zbiratelju vložili kazensko ovadbo na novogoriško okrožno tožilstvo, ki je kmalu za tem spisalo obtožnico proti Jožefu H. zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Obtoženi je krivdo zaradi hrambe bomb in granat priznal, novogoriško okrožno sodišče ga je za to kaznivo dejanje obsodilo na šest mesecev pogojne zaporne kazni z letom in pol preizkusne dobe.

Sodišče je za oceno o nevarnosti, ki naj bi nastala ob eksploziji granate, angažiralo izvedenca balistične stroke. Ta je na glavni obravnavi dejal, da v tem primeru eksplozija ni predstavljala nevarnosti za sosednje objekte. Na podlagi takšnega mnenja izvedenca je tožilstvo umaknilo obtožnico v delu, ki je Jožefu H. očitalo povzročitev splošne nevarnosti, sodišče je zato izreklo zavrnilno sodbo.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano