Po dveh razveljavitvah že kmalu znova na zatožno klop

Poleg vseh drugih sojenj, ki čakajo koprskega župana Borisa Popoviča, se bosta aprila znova začeli še dve sojenji. Na okrožnem sodišču v Kopru se bo znova zavrtelo sodno kolesje v zadevi Serming, v kateri je višje sodišče pred kratkim razveljavilo obsodbo Popoviča na tri leta zapora, na okrajnem sodišču pa se bo znova zagovarjal zaradi afere kapučini oziroma tistega, kar je še ostalo od nje po razveljavitvi sodbe na ustavnem sodišču.

Aprila naj bi se sodno kolesje v zadevi Serming začelo znova vrteti. Rajko Srednik, Sabina Mozetič in Boris Popovič naj bi tako že čez nekaj tednov ponovno sedli na zatožno klop.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Aprila naj bi se sodno kolesje v zadevi Serming začelo znova vrteti. Rajko Srednik, Sabina Mozetič in Boris Popovič naj bi tako že čez nekaj tednov ponovno sedli na zatožno klop.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER >Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič je pojasnila, da se bo ponovno sojenje v zadevi Serming predvidoma začelo že aprila. Pred dobrima dvema tednoma, konec februarja, je višje sodišče v Kopru razveljavilo sodbo, s katero je bil Boris Popovič zaradi zlorabe uradnega položaja obsojen na tri leta zapora, direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič in cenilec Rajko Srednik pa zaradi pomoči pri omenjenem kaznivem dejanju na leto dni zaporne kazni. Vsem trem je okrožno sodišče aprila lani izreklo tudi prepoved opravljanja funkcije oziroma dejavnosti.

Na koprskem okrožnem sodišču so pojasnili, da zoper Popoviča v preiskavi vodijo še štiri zadeve. Nazadnje je koprsko tožilstvo zaradi zlorabe uradnega položaja proti Popoviču zahtevalo preiskavo zaradi domnevno sporne prodaje skladišča soli Libertas družbi Grafist in zaradi prodaje lokala Carpaccio pub podjetju Danita, katerega lastnica je županova mama. Predsednica sodišča Darja Srabotič je povedala, da je sodišče v zadevi Libertas sodno preiskavo že uvedlo in na sklep o preiskavi ni dobilo pritožbe, v zadevi Carpaccio pub pa preiskave še niso uvedli.

Višje sodišče je v sodbi dalo okrožnemu sodišču jasne napotke, kaj mora še narediti na ponovljenem sojenju. To se bo kljub očitkom obrambe o pristranskosti predsednice senata, sodnice Meri Mikac, začelo pred nespremenjenim senatom. Višji sodniki so med drugim zapisali, da bi moral zagovornik, ki je opozarjal na povezave sodnice s koprsko notarko Polko Bošković, županovo protikandidatko na zadnjih lokalnih volitvah, in tožilko Janjo Hvalo, ki je zastopala obtožbo, sam predlagati izločitev sodnice takoj, ko je izvedel za izločitvene razloge. Dodajajo še, da je takšna odločitev sicer v pristojnosti predsednice okrožnega sodišča, ne pa v pristojnosti pritožbenega sodišča.

Zadeva je prednostna, saj je na spornih zemljiščih na Srminu, ki jih je občina leta 2008 prodala družbi Serming, sodna plomba. Po razveljavljeni sodbi bi morala družba vrniti 4,7 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Srabotičeva je pojasnila, da začasno zavarovanje traja do 10. aprila, po tem pa bo moralo sodišče o tem ponovno odločati.

Kmalu pa se bo začel še en sodni postopek, ki ga je Popovičevi obrambi uspelo pripeljati na začetek z ustavno pritožbo. Gre za kaznivo dejanje, ki naj bi ga Popovič storil, preden je postal župan, torej še kot gostinec. Pred skoraj štirimi leti so Popoviča v tej zadevi pravnomočno obsodili na osem mesecev pogojne zaporne kazni z enoletno preizkusno dobo.

Okrožno sodišče je po tem, ko je ustavno sodišče razveljavilo pravnomočno sodbo zaradi davčne zatajitve in ponarejanja listin, spis odstopilo okrajnemu sodišču. Tam smo izvedeli, da je sodnica Melita Černe predobravnavni narok, na katerem se bo Popovič lahko izrekel o svoji nedolžnosti oziroma krivdi, razpisala za 15. april. Od zajetne obtožbe, ki je sprva koprskemu županu očitala davčno zatajitev, zlorabo položaja in ponarejanje listin, je ostalo le še kaznivo dejanje ponarejanja listin.

Po pravnomočnosti sodbe v tem primeru se je zakonodaja spremenila, tako da davčno zatajitev stori tisti, ki pridobi veliko premoženjsko korist (višjo kot 50.000 evrov), v tem primeru pa je šlo le za 11.000 evrov. Sodišče je zato postopek po razveljavitvi v tem delu ustavilo.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano