Po devetih letih vztraja, da je bil posel s stroji legalen

Približno devet let po tem, ko so koprski kriminalisti razkrili posel z ukradenimi delovnimi stroji, je na zatožno klop sedel še tretji od četverice obtoženih, danes 47-letni Edi Palčič. Sodišče je pred tremi leti že obsodilo dva obtožena, postopek proti njemu in še enemu pa izločilo. Palčič je bil medtem v tržaškem zaporu, saj so ga pred leti prijeli zaradi posedovanja ročnega raketometa.

Tatvine ukradenih  strojev so koprski kriminalisti odkrili leta 2006.  Foto: Pu Koper
Tatvine ukradenih strojev so koprski kriminalisti odkrili leta 2006.  Foto: Pu Koper

KOPER > Po lanskem predobravnavnem naroku, na katerem Edi Palčič ni priznal krivde, se je konec tedna na koprskem okrožnem sodišču začelo sojenje. Tudi tokrat je obtoženi vztrajal, da pri poslu z delovnimi stroji ni bilo nič spornega.

Tatvine ukradenih delovnih strojev so koprski kriminalisti odkrili že leta 2006. Združba naj bi v Slovenijo prevažala v Italiji ukradene delovne stroje in jih pri nas prodajala naprej. V poslih je sodeloval tudi uslužbenec lizing hiše, na nekaterih delovnih strojih a so bile prenarejene šasije, uporabljali so tudi ponarejene račune, na katerih so se pojavljali različni kupci. Kriminalisti so zasegli dvanajst delovnih strojev, vrednih več kot 350.000 evrov.

Obtožili četverico

Koprsko tožilstvo je zaradi tatvine strojev, hudodelskega združevanja in ponarejanja listin vložilo obtožbo proti štirim vpletenih, danes 47-letnemu Ediju Palčiču, dve leti starejšemu bratu Neviu Palčiču, 45-letnemu Željku Ostojiču in 55-letnemu Alešu Železnu. Ko se je leta 2011 začelo sojenje, je bil Edi Palčič v tržaškem zaporu, Ostojič pa se je opravičil zaradi zdravstvenih težav, zato je sodišče postopek proti njima izločilo. Nevio Palčič in Železen sta ves čas trdila, da nista kriva.

Senat koprskega okrožnega sodišča je lani spomladi obtožbo proti Željku Ostojiču zavrgel. Po naših podatkih so se tako odločili zaradi okoliščin, ki preprečujejo pregon. Ostojič se je sodišču pred tem večkrat opravičil zaradi zdravstvenih težav.

Po precej obsežnem dokaznem postopku je tožilstvo nekoliko spremenilo obtožbo, sodišče pa ju je nato obsodilo na pogojni kazni. Neviu Palčiču je zaradi prikrivanja in ponarejanja listin prisodilo leto in tri mesece zapora z dveletno preizkusno dobo, Železnu pa zaradi ponarejanja listin dva meseca zapora z enoletno preizkusno dobo. Višje sodišče je sodbo potrdilo, vrhovno sodišče pa je zavrnilo tudi zahtevo za varstvo zakonitosti. S sodbo je bilo ugotovljeno, da so obtoženi vedeli, da gre za ukradene delovne stroje, za katere je Edi Palčič iskal kupce.

“Delali smo legalno”

Na vprašanje tožilke Tamare Pahor, kako komentira to, da je sodba, s katero so bile potrjene še druge nepravilnosti pri poslovanju podjetja, ki je uvažalo stroje, postala pravnomočna, je Edi Palčič dejal: “Delali smo legalno.” Ko ga je sodnica Barbara Franca opomnila, da je sodišče s sodbo ugotovilo ravno nasprotno, pa ni imel kaj povedati. Pripomnil je le, da bi sodišče v preiskavi lahko prišlo do človeka, ki jim je v Italiji te stroje prodajal, če bi to hotelo.

Sodnica ga je nato vprašala, kako bi lahko našli nekega Marca iz Vidma, če ni povedal drugih podatkov. Odvrnil ji je, da je v italijanskih medijih potem prebral, kako so prijeli kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s temi posli, na policiji v Trstu pa mu niso hoteli povedati, če je med njimi tudi omenjeni Marco.

Palčič se na sodišču ni zagovarjal, odgovarjal je le na vprašanja tožilke in sodnice. Tako je potrdil, da se je v letih 2005 in 2006 skupaj z bratom ukvarjal s prodajo avtomobilov, tovornih vozil, tudi delovnih strojev. Uvažali so jih iz Italije. Posel z delovnimi stroji naj bi jim ponudil Marco, ki so ga spoznali v Vidmu. Zanikal je, da bi šlo za ukradene delovne stroje, prej za goljufijo. Pravi lastniki naj bi imeli za stroje sklenjene lizinge, pa so jih nato prijavili kot ukradene, je pojasnjeval Palčič na sodišču podobno kot že obsojena.

V Italiji dvakrat obsojen

Na vprašanje, kako komentira očitek o ponarejenih šasijah, je dejal, da se je vedno vse ujemalo. O sposojenih imenih kupcev strojev pa ni prepričljivo odgovoril.

Sodnica je prebrala tudi sodbo sodišča iz Milana, s katero je bil zaradi tatvine delovnega stroja pravnomočno obsojen na leto in pol zapora ter na plačilo 600 evrov denarne kazni. Oktobra 2005 so ga namreč pri romskem naselju v Milanu ustavili, ko je na tovornjaku vozil delovni stroj, ki je bil ukraden. Ker je bila faktura ponarejena, so sklepali, da je vedel, kakšen delovni stroj prevaža.

Palčič je povedal, da so ga tri tedne po tem dogodku poklicali in mu vrnili tovornjak. “Sklepam, da je bil lastnik delovnega stroja dogovorjen, da se stroj proda in prijavi tatvino,” je pripomnil. A ga tudi postopek ni odvrnil od tega, da bi s poslom nadaljeval. Sodišče pa iz Italije še ni dobila podatka o tem, kakšno kazen je sodišče prisodilo Palčiču zaradi orožja, s katerim so ga pred leti ustavili v Trstu in koliko kazni je že presedel. V Italiji naj bi za to kaznivo dejanje odsedel tri leta, potem pa naj bi ga izpustili.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano