Pitbulka napadla Kraševko in njeno mešanko

V soboto sta Mojca Kos iz Komna in njena psička Naia nedaleč od doma doživeli napad psice pasme pit bul in utrpeli hude poškodbe. Iz centralnega registra psov ni razvidno, da bi imela psica, ki ju je napadla, status nevarnega psa, vseeno pa ostaja odprto vprašanje, kako ukrepati v primeru odvezanih psov v urbanem okolju.

Psičko Naio  je pisca ugriznila v tačko, da je ostala ukleščena 
v njenih zobeh.  Foto: Mojca Kos
Psičko Naio je pisca ugriznila v tačko, da je ostala ukleščena v njenih zobeh.  Foto: Mojca Kos

KOMEN > Običajni sobotni dopoldanski sprehod je bil za Mojco Kos iz Komna in njeno štiriletno psičko, mešanko Naio, vse prej kot to. “Z Naio, ki je bila na povodcu, sva se vračali iz Svetega proti Komnu po tamkajšnji regionalni cesti, ko naju je nenadoma presenetila psica pasme pit bul, ki je pritekla po gozdni poti. Nato se je vse skupaj zgodilo precej hitro, čeprav se mi je v resnici zdelo, kot da traja ure,” je dogajanje opisala 31-letna Kraševka, ki je napad psa doživela prvič.

Raztrganina na hrbtu, ranjene dlani

“Ta psica je najprej želela ugrizniti Naio, a sem to preprečila tako, da sem Naio umaknila za sabo, v tem pa mi je psica skočila na hrbet, me popraskala, ugriznila in me podrla na tla. Še vedno je silila proti Naii in me je zato zaobšla, nato pa me je pogrizla tudi po dlani,” je opisala dogajanje, ki bo za vedno pustilo posledice tako pri njej kot pri psički Naii. “Ne vem, kako mi je nato uspelo prijeti psico za ovratnico, da sem jo ločila od sebe in Naie. Za tem je iz gozda prišla njena lastnica, ki jo je prijela in umirila,” je dodala. Tudi Naia je utrpela nekaj poškodb, saj jo je pisca ugriznila v tačko, da je ostala ukleščena v njenih zobeh.

K sreči je po dogodku šokirani in pretreseni Mojci ob cesti ustavila prijazna družina, ki ji je takoj ponudila prevoz do najbližje ambulante za prvo pomoč, saj sama ne bi zmogla priti peš do doma. Tam so ji oskrbeli štiri centimetre veliko raztrganino na hrbtu ter rane na dlani, njeno psico pa je pregledal veterinar, ki ji je razkužil rane. Obema so predpisali antibiotike, Mojca pa je obiskala tudi antirabično ambulanto v Kopru.

Psu, ki ima status nevarnega, morajo skrbniki zagotoviti fizično varstvo. Takšni psi morajo biti na povodcu in opremljeni z nagobčnikom, zaprti morajo biti v pesjaku ali objektu oziroma v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom. Nevarnega psa ne smejo voditi osebe, ki so mlajše od 16 let. Globa za opustitev fizičnega varstva nevarnega psa je od 800 do 1200 evrov.

Odvezani psi v urbanem okolju

Po neuradnih podatkih naj to ne bi bil prvi napad omenjene psice, ki naj bi bila stara okoli deset let. “Ne morem si predstavljati, kaj bi se zgodilo, če bi bila psica mlajša in bi bila na vrhuncu svoje moči in energije. Ali pa da bi namesto mene manjšega psa sprehajal kak otrok,” zgroženo ugotavlja Mojca, ki opozarja na neodgovorne lastnike, ki svoje pse, tudi nevarne, spuščajo na nezavarovanih območjih oziroma tam, kjer svoje pse sprehajajo tudi drugi. Mojca se sprašuje, katere službe bi morale ukrepati in ali bodo pristojni ukrepali šele, ko se bo zgodilo najhujše? “Ljudje, ki niso bili nikoli napadeni, ne vedo in ne morejo vedeti, kaj to pomeni, kako se napadeni počuti in kakšne posledice to pusti na njem,” dodaja in se sprašuje, kaj storiti, ko nekdo sreča spuščenega psa v urbanem okolju.

Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so nam pojasnili, da zakon o zaščiti živali v 11. členu določa fizično varstvo vseh psov na javnem kraju tako, da so psi na javnem mestu na povodcu, nadzor nad izvajanjem tega člena pa izvajajo uradni veterinarji in policija. Obenem 11. člen določa, da mora skrbnik živali z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici.

Po zakonu o zaščiti živali se za nevarne pse ne štejejo službeni policijski ali vojaški psi, katerih ugriz je posledica izvajanja službene dolžnosti, psi, katerih ugriz je posledica nedovoljenega vstopa osebe v objekt ali na ograjeno zemljišče, ki je na vhodu označeno z opozorilnim znakom, psi, katerih ugriz je posledica ravnanja z njimi med veterinarskimi posegi, ter psi, ki še niso dopolnili devet mesecev starosti in so v tem obdobju ugriznili enkrat, datum skotitve psa pa je bil vnesen v register psov CRPsi že pred ugrizom.

Kateri pes je nevaren pes?

Nevaren pes je zakonu o zaščiti živali tisti pes, ki ogroža okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kaže napadalno vedenje do človeka, ali pa pes, ki je ugriznil človeka oziroma žival. “Pes torej postane nevaren, ko je ugriznil človeka ali žival in je bil ugriz evidentiran, dokazan in izvedeni vsi predpisani postopki oziroma je bilo v uradnem postopku ugotovljeno, da je pes neobvladljiv in kaže napadalno vedenje do človeka. Tak pes dobi status nevarnega psa z odločbo uradnega veterinarja v upravnem postopku,” je povedal tiskovni predstavnik uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Matjaž Emeršič.

Dodal je še, da iz centralnega registra psov ni razvidno, da bi imela psica, ki je napadla Mojco Kos, status nevarnega psa. Prvi zabeležen ugriz ima prav minulo soboto, ko je policija njihovo upravo obvestila o napadu. Zato zdaj vodijo postopek, v okviru katerega bodo opravili potrebne razgovore z vpletenimi in očividci ter na podlagi vseh zbranih obvestil začeli s postopkom o ugotavljanju statusa nevarnega psa.

Po podatkih registra psov je trenutno na območju koprskega urada uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin registriranih 136 nevarnih psov, v letošnjem letu pa so do sedaj obravnavali 32 primerov ugrizov psov.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano