Pistotnik terja 25.000 evrov

Potem ko je višje sodišče potrdilo oprostilno sodbo v kazenski zadevi Sintal proti Zukićem, bi se morali Mile, Violeta in Damir Zukić v začetku tedna na sodišču znova srečati z lastnikom Sintala Robertom Pistotnikom. Tokrat od njih terja plačilo 25.000 odškodnine zaradi razžalitve.

Robert Pistotnik, lastnik podjetja Sintal, zaradi razžalitve terja 
25.000 evrov odškodnine.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Robert Pistotnik, lastnik podjetja Sintal, zaradi razžalitve terja 25.000 evrov odškodnine.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Lastnik in direktor koncerna Sintal Robert Pistotnik je zoper dva nekdanja zaposlena v Sintalu - Damirja in VioletoZukić - ter njunega sorodnika (sicer pa sindikalista) Mileta Zukića poleg kazenske tožbe zaradi kaznivega dejanja razžalitve in žaljive obdolžitve pred štirimi leti vložil še dve civilni odškodninski tožbi. Postopek, v katerem Pistotnik od Zukićev zahteva plačilo 25.000 evrov odškodnine, bi se na koprskem okrožnem sodišču moralo začeti v ponedeljek, a so na željo tožnika obravnavo prestavili. Pistotnik in Zukići se bodo na sodišču tako predvidoma ponovno srečali konec oktobra.

Višje sodišče je potrdilo oprostilno sodbo

V kazenski zadevi, ki se je zaključila konec marca, je sodišče vse tri oprostilo zaradi pomanjkanja dokazov. V obtožnici jim je Pistotnik očital, da naj bi pred štirimi leti na anonimnem facebook profilu in spletnem blogu Razkrinkan Sintal Pistotnika označila za lažnivca, prevaranta, izkoriščevalca delovne sile in kapitalističnega dvoličneža, njegovo družbo Sintal pa za totalitarno družbo, ki vzpostavlja sužnjelastniška razmerja in se poslužuje naci-gestapovskih metod. Zapisali naj bi tudi, da Sintal sistematično krade delavcem, jim grozi, jih goljufa in izsiljuje ter nad njimi izvaja mobing.

Vsi trije so krivdo med sojenjem, ki se je začelo lani septembra, odločno zanikali. Opozarjali so, da želi Pistotnik s tem sojenjem zgolj utišati sindikalni boj in prestrašiti ostale, da ne bi opozarjali na nepravilnosti, ki se dogajajo na področju zasebnega varovanja. Sodnik Matevž Gros je odločil, da za obsodbo manjkajo neposredni dokazi, da bi obtoženi zares storili to, kar se jim očita. Zgolj posest nekega predmeta, v tem primeru prenosnega računalnika, s katerega so strokovnjaki sicer ugotovili administratorski dostop do spornega bloga in spornih spletnih vsebin, še ne pomeni, da je lastnik tega predmeta tudi dejansko storil očitano mu kaznivo dejanje, je oprostilno sodbo utemeljeval Gros. Višje sodišče je konec avgusta potrdilo njegovo odločitev in sodba je postala pravnomočna.

Za pravice delavcev

Mile Zukić je z odločitvijo višjega sodišča več kot zadovoljen. “Potrebno se je vedno in na vsakem mestu zoperstaviti izkoriščanju delavk in delavcev. Pritisk delodajalcev oziroma velikih kapitalistov nas pri tem ne sme ustaviti. Naše pravice niso podeljene, temveč izborjene, in tega bi se moral zavedati vsak delavec. Nihče nima pravice preganjati ljudi, ki se želijo sindikalno organizirati ali opozoriti na kršitve delavske zakonodaje,” opozarja Mile Zukić, aktivni član civilne iniciative za boj proti nepravičnosti, neenakosti, zatiranju, diskriminaciji in omejevanju mišljenja Alternativa Obstaja. PETRA VIDRIH


Najbolj brano