Pirotehnika pregledala mino na morskem dnu

Potapljača pirotehnika iz državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi sta v soboto v Piranskem zalivu preverila, na kakšno mino so pred dnevi naleteli delavci pri podvodnih delih. Potrdila sta, da je na globini približno 22 metrov nemška letalska morska mina LMB 800, v kateri je 680 kilogramov eksploziva heksanit.

Pred leti so pet letalskim morskim min LMB preselili na 
novo odlagališče. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Pred leti so pet letalskim morskim min LMB preselili na novo odlagališče. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PIRAN > Delavci so pred dnevi pri podvodnih delih (popravljali naj bi podvodne cevi) naleteli na večjo mino. Ležala je približno poldrugo navtično miljo od piranske Punte. Da bi natančno ugotovili, kakšna vrsta mine že desetletja leži na morskem dnu, sta se v soboto zjutraj na lokacijo, ki so jo sporočili delavci, potopila potapljača pirotehnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS), na plovilu pa ju je medtem varoval potapljač iz novogoriške podvodne reševalne službe. Vodja potapljačev v državni enoti za varstvo pred NUS Andrej Šekli je povedal, da so delavci naleteli na letalsko morsko mino LMB 800, gre za mino nemške izdelave iz druge svetovne vojne.

Ležala je na globini 22,2 metra. “Mino smo identificirali, zdaj pa se bo vodstvo uprave za zaščito in reševanje odločilo, kako naprej,” je po sobotni akciji dodal Šekli. V letalski mini je 680 kilogramov eksploziva heksanit, mina skupno tehta približno 800 kilogramov, na njej pa ni zadnjega dela s padalom. Čeprav načeloma ni nevarna, ni primerno, da bi jo kar tako premikali.

Letalske morske mine LMB v slovenskem morju niso redkost, saj so jih že večkrat odkrili. Pred leti je bilo odlagališče teh min blizu strunjanskih školjčišč, a so morali vseh pet min leta 2014 ob širjenju školjčišča preseliti na novo lokacijo, približno dve milji dlje na odprto morje. Letalske mine LMB so polagali Nemci leta 1944, v času, ko so se zavezniki pripravljali na izkrcanje v Normandiji. SP


Najbolj brano