Pijan na prehodu za pešce zbil najstnika

Prav v dneh ko policisti zaradi krajših dni pešce in voznike opozarjajo na večjo previdnost, se je na slovenskih cestah zgodilo več hudih prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi prav pešci. Včeraj zjutraj sta pešca umrla v Velenju in Mengšu, na severnem Primorskem pa se je huje poškodoval 19-letni pešec.

Policisti pešcem, pa tudi kolesarjem, ki so najbolj ranljivi udeleženci v prometu, svetujejo, da  sami 
poskrbijo za svojo varnost in s svojim ravnanjem ne spravljajo sebe in drugih  v nevarnost.  Foto: Danijel Cek
Policisti pešcem, pa tudi kolesarjem, ki so najbolj ranljivi udeleženci v prometu, svetujejo, da sami poskrbijo za svojo varnost in s svojim ravnanjem ne spravljajo sebe in drugih v nevarnost.  Foto: Danijel Cek

PRIMORSKA, LJUBLJANA > Najstnik se je huje poškodoval v nesreči, ki se je včeraj, nekaj minut po 7.30, zgodila v enem od ajdovskih križišč. 53-letni voznik avtomobila je peljal po Tovarniški cesti proti hitri cesti. V križišču v bližini zdravstvenega doma je prehod za pešce takrat prečkal 19-letnik, voznik avtomobila pa ga je spregledal in vanj zadel s prednjim delom avtomobila. Mladeniča je najprej vrglo na pokrov motorja, nato pa na cesto. Po podatkih policije se je predvidoma huje poškodoval, reševalci so posumili, da ima zlomljeno desno nadlahtnico. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Policisti pa so podrobneje preverili tudi voznika avta, doma iz okolice. Odredili so mu alkotest, ki je pokazal, da je vozil pod vplivom alkohola. Napihal je 0,42 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (0,88 promila po starem). Ajdovski policisti bodo proti vozniku spisali kazensko ovadbo zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Na prehodu za pešce v mamico z vozičkom

Mlada mamica pa je bila udeležena v nesreči, ki se je v četrtek popoldne zgodila v Idriji. 48-letni voznik je peljal po Levstikovi ulici proti glavni cesti, v križišču je zavijal desno, proti središču Idrije, pri tem pa je spregledal 23-letno mamico z vozičkom, v katerem je bil njen malček. V zadnjem trenutku je voznik sicer opazil žensko in zaviral, a jo je kljub temu zadel v levo nogo, zadel pa je tudi otroški voziček, ki se na srečo ni prevrnil. Reševalci so oba najprej oskrbeli, nato pa so ju odpeljali v ljubljanski klinični center. “Po prvih podatkih je pešakinja utrpela predvidoma lahko telesno poškodbo, otrok naj ne bi bil poškodovan,” je povedal Dean Božnik, tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave. Policisti bodo 48-letnemu policistu izdali plačilni nalog.

Včeraj zjutraj pa sta v nesrečah, ki sta zgodili v Velenju in Mengšu, umrla 45-letna ženska in 78-letni pešec. V pešakinjo je na prehodu za pešce trčil 34-letni voznik kombija. V Mengšu pa je v pešca, ki je prečkal cesto izven prehoda za pešce, trčil 47-letni voznik kombija, ki je peljal od Kamnika proti Trzinu.

Na slovenskih cestah je letos umrlo že 19 pešcev, lani v enakem obdobju enajst. Na območju novogoriške policijske uprave se je do sredine oktobra zgodilo 670 nesreč, v njih je bilo udeleženih 17 pešcev, dva sta se huje poškodovala, 20 pa laže.

Med nadzorom ugotovili številne kršitve pešcev

Med poostrenim nadzorom, ki je trajal od 3. do 16. oktobra, so policisti po vsej državi med vozniki ugotovili 198 kršitev (na severnem Primorskem je bilo takšnih kršitev sedem), med pešci pa kar 1539 kršitev (novogoriški policisti so obravnavali 54 kršitev pešcev, 15 so jih oglobili). Večino kršiteljev so policisti le opozorili.

Ob takšnih podatkih in ob krajših dneh, ki prihajajo, policisti znova opozarjajo vse udeležence, naj spoštujejo prometne predpise in hitrost prilagodijo razmeram na cesti. Vodja prometne policije na generalni policijski upravi Ivan Kapun je včeraj znova opozoril, da lahko pešci za svojo varnost največ naredijo sami in pri tem poskrbijo predvsem za svojo večjo vidnost. Nesreče, v katerih so udeleženi pešci, so pogosto tudi posledica njihovih napak, kar velja zlasti za starejše ljudi. SP


Najbolj brano