Pijan divjal na motorju

Policisti so v torek na stari glavni cesti pri Kastelcu ustavili agresivnega voznika na 600-kubični hondi in ugotovili, da je pijan. Napihal je 0,87 promila alkohola, zaradi česar so mu vzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali vožnjo. Policisti opozarjajo, da je začetek sezone za motoriste najbolj nevaren.

S prvimi sončnimi žarki so na cesto prišli tudi prvi letošnji 
motoristi.  Foto: Leo Caharija
S prvimi sončnimi žarki so na cesto prišli tudi prvi letošnji motoristi.  Foto: Leo Caharija

KASTELEC > Kot da ne bi bila dovolj že agresivna vožnja, je bil predrzen motorist, ki je v torek divjal po stari glavni cesti pri Kastelcu, za povrh še pijan. Koprska prometna policista sta namreč v torek nadzirala vožnjo motoristov na cesti med Dekani in Kozino in nad Kastelcem ustavila voznika motornega kolesa honda CBR 600 F. Opazila sta, da se je v postopku vedel nekoliko sumljivo, zato sta ga preskusila tudi z alkotestom. Ta je pokazal, da je pijan, saj je napihal 0,42 miligrama alkohola (0,87 promila).

Policista sta motoristu začasno vzela vozniško dovoljenje, mu prepovedala vožnjo in napisala položnico za plačilo kazni. Za svoje početje bo moral odšteti 600 evrov, dobil pa bo tudi osem kazenskih točk.

Namesto 90 vozil 152 kilometrov na uro

V torek zgodaj popoldne so policisti na cesti med Vogrskim in Ozeljanom ustavili 46-letnega voznika. Izven naselja, kjer je hitrost omejena na 90 kilometrov na uro, je vozil kar 152 kilometrov na uro. Takoj so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu začasno vzeli vozniško dovoljenje, zaradi hude kršitve prometne zakonodaje pa bodo zanj spisali obdolžilni predlog. Za tak prekršek je zagrožena kazen 1200 evrov in 18 kazenskih točk, plačati pa bo moral še stroške sodnega postopka. Na novogoriški policijski upravi opozarjajo, da številni vozniki med vožnjo še vedno brezglavo pritiskajo na plin, čeprav je prehitra vožnja na naših in drugih evropskih cestah eden glavnih vzrokov za najhujše posledice prometnih nesreč. “Žal se posamezniki pogosto ne zavedajo, da je zgolj trenutek nepazljivosti ob visoki hitrosti dovolj, da vozniki izgubijo življenje ali pa se tako poškodujejo, da čutijo posledice do konca življenja,” še opozarjajo na novogoriški policijski upravi.

Pijani divjak na motorju je prvi znanilec motoristične pomladi, so z drugačnimi besedami včeraj sporočili s koprske policijske uprave. Koprski prometni policisti opažajo, da prvi motoristi že izkoriščajo tople sončne popoldneve ter da na lokalnih in regionalnih cestah sproščajo svoj adrenalin. Policisti ugotavljajo, da se predvsem vozniki avtomobilov ob koncih tedna prelevijo v motoriste.

Raziskave so pokazale, da je motiv za vožnjo z motorjem popolnoma drugačen kot za vožnjo z avtom. Z avtom se vozniki vozijo po opravkih in v službo, na motorjih pa motoristi preživljajo prosti čas, se družijo, odpravljajo na panoramske vožnje, žal tudi preizkušajo svoje sposobnosti in sposobnosti svojih motornih koles ter pri tem tvegajo.

Tveganje za smrt pri vožnji z motornim kolesom je po statističnih podatkih 50-krat večja kot pri vožnji z osebnim avtomobilom. Na primorskih cestah je lani umrlo 25 ljudi, od tega kar osem motoristov.

“Ogroženost motoristov je veliko večja od ogroženosti tistih, ki vozijo avtomobile, in zato motoristi sodijo med ranljivejše udeležence v prometu. Zaradi značilnosti motorja so motoristi tudi veliko slabše vidni in opazni, zaradi njihove hitrosti pa jih številni vozniki vozil na štirih kolesih pogosto spregledajo in jim izsilijo prednost,” opozarjajo koprski prometni policisti.

Motoristi spomladi še nimajo takšne kondicije kot sredi ali ob koncu motoristične sezone, asfalt je še mrzel in posut s peskom, v osojnih legah pa lahko motoriste preseneti celo led. Policisti zato vsem priporočajo, naj se pred daljšimi vožnjami najprej ogrejejo na poligonu, nato pa postopoma daljšajo razdalje na cestah. Prav tako svetujejo, naj se vsaj enkrat letno udeležijo dodatnega usposabljanja in kondicijske vožnje ter se poučijo o pasteh za motoriste.

DANIJEL CEK


Najbolj brano