Petrovčič pred preiskovalnim sodnikom

Dušana Petrovčiča, ki je v petek med opravljanjem nadzora prometa ustrelil policista Damijana Kukoviča, so privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. V ovadbi mu očitajo kaznivo dejanje umora. Grozi mu najmanj 15 let zapora. Tožilstvo bo predlagalo pripor, o čemer bo odločil preiskovalni sodnik.

Dušana Petrovčiča, ki je v petek med opravljanjem nadzora prometa ustrelil policista Damijana Kukoviča, so pravkar privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Foto: STA
Dušana Petrovčiča, ki je v petek med opravljanjem nadzora prometa ustrelil policista Damijana Kukoviča, so pravkar privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Foto: STA

LJUBLJANA > V petkovem streljanju je bil poškodovan tudi Petrovčič, ki so ga v petek pripeljali v zdravniško oskrbo. Na Petrovčiča je sicer streljal Kukovičev kolega, ki je bil tudi na kraju dogodka. Policista sta ga ustavila, ker ni bil pripet z varnostnim pasom.

Po neuradnih informacijah naj bi bil Petrovčič v dosedanjem postopku zelo aroganten in žaljiv do policistov. Ošabno naj bi se obnašal že v bolnišnici.

Odgovornost je tudi na strani Slovenske vojske

Petrovčiča so po torkovem odpustu iz bolnišnice znova prevzeli policisti in ga danes v dogovoru s tožilstvom z ovadbo zaradi kaznivega dejanja umora privedli k preiskovalnemu sodniku.

Kot je v torek dejal minister za obrambo Roman Jakič, so Petrovčiču že izrekli tudi disciplinski ukrep nečastnega odpusta iz Slovenske vojske. V sindikatu vojakov Slovenije so danes na svoji spletni strani pojasnili, da bodo Petrovčiča, ki je njihov član, brezplačno zastopali v delovnopravnih postopkih pred delodajalcem, a le z namenom, da poskušajo v teh postopkih ugotoviti morebitne nepravilnosti pri njegovem delu in v zvezi z njim, ki bi lahko bile vzrok za tragičen dogodek. Z opozarjanjem na nepravilnosti v konkretnem primeru poskušajo namreč vplivati na izboljšanje delovanja Slovenske vojske, da do takšnih in podobnih tragičnih dogodkov nebi več prihajalo, so zapisali.

Ob tem so hkrati navedli še oceno, da je "odgovornost za stanje vojaka, v kakršnem je storil umor, tudi na strani Slovenske vojske oziroma zaposlenih posameznikov, ker niso ustrezno odreagirali na več prijav mobinga".

Nad Petrovčičem se je izvajal mobing

Petrovčič jim je v torkovem pogovoru s sindikatom namreč povedal, da se je nad njim dlje časa izvajal mobing, zaradi katerega je opravil pet uradnih pogovorov z namestnikom poveljnika čete. "O pogovorih se ni vodil nobeden zapisnik in tudi domnevnega mobinga se ni preiskalo oz. se ni kako drugače ukrepalo. Po pritoževanju nad domnevnim mobingom in po vrnitvi iz bolniške se je zgodilo le to, da je bil s 15. 2. 2012 premeščen v zaledno enoto vojašnice na delovno mesto vojaka varnostnika, kjer je opravljal delo na prijavnici v treh izmenah. Zaradi triizmenskega dela na prijavnici so se mu ponovno pričele pojavljati zdravstvene težave in zato je julija 2012 na podlagi zdravniškega potrdila o motnjah hranjenja in spanja pričel z delom v kuhinji," so med drugim pojasnili.

Dodali so, da so Petrovčiču po včlanitvi v sindikat svetovali obisk pri njegovem osebnem zdravniku z namenom, da ga napoti na oceno invalidnosti pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki mu je invalidnost tretje kategorije, kot so v torek pojasnili v Slovenski vojski, tudi priznal. "Odločba o njegovi invalidnosti je bila 19. 4. 2014 dokončna in izvršljiva, ki se v štirih mesecih do 22. 8. 2014 ni izvršila," pa opozarjajo v sindikatu.

Sindikat Petrovčiču ne bo nudil pravne pomoči

Prav tako so izpostavili tudi, da je predsednik sindikata Gvido Novak decembra lani načelnika generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča na sestanku s sindikati opozoril na mnoge invalide s prepovedjo uporabe orožja in večkrat tudi vožnje vozil na vojaških dolžnostih za katere postopki ustrezne razporeditve glede na njihove odločbe o invalidnosti trajajo predolgo. "Opozorilo očitno ni bilo sprejeto dovolj resno in odgovorno," so še dodali.

V sindikatu poudarjajo, da dejanje vojaka Petrovčiča ostro obsojajo in mu v kazenskem postopku tudi ne bodo nudili pravne pomoči. Svojcem pa izrekajo sožalje.

STA


Najbolj brano