Petarde: raje pamet v roke kot pa roke na urgenco!

“Pri odraslih prihaja do poškodb večinoma zaradi nepravilne uporabe raket in baterij, pri mladoletnikih pa je poglavitni razlog nepremišljena in objestna uporaba petard,” je pojasnil Daniel Jug iz uprave uniformirane policije na generalni policijski upravi. “Dejstvo je, da se poškodovanega dela telesa po poškodbi nikoli več ne more povrniti v enako stanje kot pred poškodbo,” pa je dejal zdravnik Simon Herman z oddelka za travmatologijo na ljubljanskem kliničnem centru.

Tudi letos se je v rokah policistov že znašlo nekaj zaseženih petard. Foto: Pmp Metlika
Tudi letos se je v rokah policistov že znašlo nekaj zaseženih petard. Foto: Pmp Metlika

LJUBLJANA > Predstavniki policije in strokovnjaki ljubljanskega kliničnega centra tudi letos svarijo pred nepremišljeno in nepravilno uporabo pirotehničnih izdelkov. Prav nepremišljenost in objestnost ostajata najpogostejša vzroka poškodb s pirotehničnimi sredstvi. Poškodbe mnoge zaznamujejo za vse življenje, zato je po besedah Simona Hermana iz ljubljanskega kliničnega centra pri uporabi pirotehnike - tako kot pri vožnji - nujna zbranost. Zadnja leta sicer število poškodb upada, kljub temu pa ostaja zelo pomembno ozaveščanje. “Mladi med 11. in 20. letom starosti ne gledajo televizije in ne poslušajo radia, so pa najbolj ogrožena skupina. Vemo, da njihovi starši spremljajo medije, zato so naša opozorila namenjena prav njim,” je dejal Herman.

Tudi trajna invalidnost

V kliničnem centru se soočajo z različnimi poškodbami, ki jih povzročijo pirotehnična sredstva: od manjših opeklin do obsežnih in kompleksnih poškodb rok. V večini primerov so poškodovane kosti in vsa mehka tkiva.

Vlada je pred dnevi sprejela besedilo novele zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, o kateri bodo zadnjo besedo rekli poslanci. Novela usklajuje zakon z evropskimi predpisi. Med drugim nalaga proizvajalcem, uvoznikom in distributerjem, da zagotovijo, da so eksplozivi ali pirotehnični izdelki skladni z bistvenimi varnostnimi zahtevami. Notranje ministrstvo bo lahko preklicalo že izdano potrdilo o priglasitvi za eksplozive ali pirotehnične izdelke, ki so dani v promet, če bodo s ponovnim vrednotenjem ugotovili neskladnost z bistvenimi varnostnimi zahtevami, ki jih ni mogoče naknadno odpraviti. Za zagotavljanje sledljivosti bodo morali imeti vsi eksplozivi, ki so na tržišču, nameščeno edinstveno identifikacijsko številko oziroma oznako. Označeni bodo morali biti tudi pirotehnični izdelki.

Pri otrocih pa so zelo pogosto poškodovani rastni stiki kosti. “Najbolj tragično pri teh poškodbah je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se nato vse življenje spopadajo s psihofizičnimi posledicami,” je povedal Uroš Ahčan, predstojnik oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline na kirurški kliniki. Dodal je, da znajo strokovnjaki poškodbe oskrbeti, ne morejo pa jih povsem sanirati.

Neustrezna raba pirotehničnih sredstev lahko povzroči tudi okvare sluha in celo raztrganino bobniča, je opozoril Iztok Forstnarič iz klinike za otorinolaringologijo in cervofacialno kirurgijo. Ob tem je dodal, da je ob nenadni naglušnosti boj nemalokrat izgubljen, ker lahko nastanejo okvare na celični ravni, na te pa zdravniki težko vplivajo.

Problematična domača izdelava

Daniel Jug iz generalne policijske uprave pa je izpostavil, da je še vedno problematična uporaba pirotehničnih sredstev v nasprotju z navodili proizvajalca, pa tudi domača izdelava ali predelava pirotehničnih izdelkov. Vsi pirotehnični izdelki vsebujejo eksplozivne snovi, razdeljeni pa so v štiri kategorije.

V prvo kategorijo sodijo ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, njihova prodaja pa je dovoljena med 19. in 31. decembrom, uporaba pa med 26. decembrom in 2. januarjem. To velja za ognjemetne izdelke, katerih glavni učinek je pok, medtem ko je ostale izdelke prve kategorije (rakete, fontane, baterije ...) dovoljeno uporabljati skozi vse leto.

Na območju koprske policijske uprave (PU) so lani obravnavali 24 kršitev, povezanih s pirotehniko, na območju novogoriške pa eno. Medtem ko so na koprskem območju obravnavali eno poškodbo (pri mladoletniku), na novogoriškem območju niso nobene. Premoženje je bilo na koprskem območju poškodovano v sedmih primerih, na novogoriškem pa v enem. Na območju PU Koper so lani zasegli 1113 pirotehničnih izdelkov, na območju PU Nova Gorica pa nobenega.

Pokajoče pirotehnike ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in zaprtih prostorih, pa tudi v bližini bolnišnic in na prireditvenih prostorih ne. Policisti se najpogosteje soočajo s kršitvami, ki jih storijo ljudje z uporabo pirotehnike druge in tretje kategorije. V večini primerov gre za petarde različnih oblik in moči.

Od 20. novembra lani do 10. januarja letos so policisti ugotovili 128 kršitev zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, skoraj 15 odstotkov manj kot leto prej. Obravnavali so tudi 47 primerov poškodovanj premoženja, največ na ljubljanskem območju. Poškodovalo se je 16 ljudi, od teh devet mladoletnih.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano