Pet evrov na dan za malico ali regres?

Ker je pred nekaj leti nezakonito odpustil pet zidarjev, štirim pa v času, ko so še delali pri njem, ni izplačal regresa za štiri leta, koprsko okrožno sodišče preganja izolskega gradbinca Martina Đerđaja zaradi kršitve pravic delavcev. Đerđaj vse obtožbe zanika, pravi, da odpuščeni delavci niso hoteli k njemu na pogovor, o regresu pa, da ga je delavcem izplačeval na roko, po pet evrov na dan.

Izolski gradbinec Martin Đerđaj se je znašel na zatožni klopi zaradi domnevne kršitve pravic delavcev. Foto: Mirjana Cerin
Izolski gradbinec Martin Đerđaj se je znašel na zatožni klopi zaradi domnevne kršitve pravic delavcev. Foto: Mirjana Cerin

KOPER > “Vse obtožbe zanikam, plačali smo jim vse. Denar sem si izposojal, da sem delavcem lahko izplačal plače. 26 let sem podjetnik in nikoli nisem zamudil z izplačilom, nikoli nisem bil v kazenskem postopku,” je na koprskem okrožnem sodišču dejal eden najbolj znanih izolskih gradbincev - lastnik in direktor podjetja Marvas Martin Đerđaj. Ker je leta 2008 in 2010 nezakonito odpustil pet delavcev, pred tem pa štirim ni izplačal regresa za štiri leta, je delovni inšpektorat tožilstvu naznanil kaznivo dejanje, tožilstvo pa je proti Đerđaju spisalo obtožni predlog.

Odnesel ju je dopust

Đerđaj je vse obtožbe zanikal in pojasnil, da je delavce odpustil, ker niso hoteli delati. Predvsem se je osredotočil na dva delavca, brata iz Bosne, ki ju je odpustil po prvomajskih praznikih leta 2010. Brata sta se odpravila na dopust domov, vendar naj bi jima to prepovedal, ker bi morali pri svetilniku začeti z deli konec aprila.

Brata naj bi vseeno odšla v Bosno, ko sta se vrnila, pa zanju v Đerđajevem podjetju Marvas ni bilo več dela. Đerđaj trdi, da ju ni nihče nagnal, ampak da jima je delovodja samo rekel, naj se gresta pogovorit z njim. “In k meni nista hotela priti. Potem ju ni bilo deset, petnajst dni, zato sem naročil, naj jima pošljejo odpoved,” je povedal obtoženi.

Eden od dveh bratov je na sodišču povedal drugače. Zatrdil je, da se je že mesec dni pred prvomajskimi prazniki dogovoril z delovodjo, da bosta z bratom, kot vsako leto, šla na dopust. “In ko sva prišla nazaj, nama je delovodja rekel, da naju ne potrebuje več,” je pristavil. Na vprašanje, ali so pred prazniki res lovili rok za začetek dela, je odgovoril, da ga niso zanimali roki, da je storil tako kot vsako leto. “Zanimal te je samo denar,” mu je s klopi zabrusil Đerđaj. Delavec je zatrdil, da mu pred odhodom na dopust ni nihče rekel, da bo ob službo, če bo šel, in da so potem pri svetilniku delali še najmanj nekaj mesecev.

Nikoli ni prejel odpovedi

Na vprašanje sodnice, ali so mu naročili, naj se gre pogovorit z direktorjem Đerđajem, je odgovoril, da ne. Z bratom sta prihajala nekaj dni na delo in ker ju niso razporedili nikamor, sta odšla domov. Delavec trdi, da prav tako nikoli ni prejel odpovedi. Na vprašanje Đerđajevega odvetnika Nikice Kljajića, ali to drži, mu je zabrusil, da je prav on na sojenje v civilnem postopku prinesel nek ponarejen dokument s pošte. “Nekaj ste mešetarili, pa vam ni uspelo. Se ne spomnite?” je vprašal Kljajića. “Mečkali ste tudi s tisto listo z dopusti, na katerega ste pomotoma uvrstili mojega brata, ki je bil na bolniškem dopustu. Zato ni bilo težko sklepati, da ste to listo sestavili kasneje,” je še dodal.

O Đerđajevi trditvi, da jim je plačeval regres po pet evrov na roko dnevno, je odgovoril, da ne drži, ampak da je bil to denar za malico. Odvetnik Kljajić je zatrdil, da ima listino, ki govori o tem, in da jo je podpisal prav odpuščeni delavec. Sodnici je zato predlagal, naj postavi izvedenca grafologa, ki bo potrdil, da je delavec podpisal listino, tožilka pa je predlagala, naj opravi poizvedbo na pošti, ali je bila odpoved delavcu res poslana, in naj od računovodstva podjetja Marvas dobi plačilne liste za odpuščene delavce. Sojenje se bo z zaslišanjem še drugih odpuščenih delavcev nadaljevalo sredi februarja.

DANIJEL CEK


Najbolj brano