Perčič zanika sodelovanje z Udbo, Janša se sklicuje na mikrofilm

Na prvi obravnavi v sojenju Janezu Janši, v katerem mu Franci Perčič kot zasebni kazenski tožilec očita žaljivo obdolžitev o sodelovanju z Udbo, sta tožilec in obramba povedala uvodne besede. Perčič je zatrdil, da nikoli ni sodeloval z Udbo, Janša pa je izjavo o udbovstvu Perčiča utemeljeval s podatki z mikrofilma.

Janezu Janši  Franci Perčič kot zasebni kazenski tožilec očita žaljivo obdolžitev o sodelovanju z Udbo Foto: STA
Janezu Janši Franci Perčič kot zasebni kazenski tožilec očita žaljivo obdolžitev o sodelovanju z Udbo Foto: STA

LJUBLJANA > Franci Perčič Janezu Janši očita, da je septembra 2010 v pogovoru, objavljenem na Kanalu A, povedal, da obstajajo zelo verodostojni dokazi, da je bil Perčič udbovec. To naj bi škodilo dobremu imenu Perčiča, saj po besedah njegovega zagovornika nikoli ni bil član Udbe. Trditev je bila uporabljena z namenom zaničevanja, ker je citat “neresničen in žaljiv”, pa Perčič Janši očita kaznivo dejanje žaljive obdolžitve.

Janšev odvetnik Franci Matoz je na drugi strani poudaril, da Janševa trditev ni bila brezpogojna. Kljub temu, da Matoz ne dvomi o tem, kar obdolženi Janša meni o Perčiču, je predsednik SDS govoril le o zelo verodostojnih dokazih, je dejal Janšev odvetnik. Da ti obstajajo, pa je odraz dejstev, zato izrečeno ne more predstavljati kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, je povedal Matoz.

Na mikrofilmu je Perčič voden pod šifro, značilno za udbovce

Janša se je v svojem nagovoru sodišču skliceval na mikrofilm, za katerega je izvedel v knjigi Med svobodo in rdečo zvezdo, in v katerem je Perčič voden pod šifro, značilno za sodelavca oziroma rezervista Udbe. Sicer pa Janšo preseneča, da se Perčič zaradi teh izjav počuti užaljenega, saj je bil svetovalec nekdanjega predsednika Danila Türka, ki je nekdanjemu “operativnemu šefu Udbe”, kot je Janša poimenoval nekdanjega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla, podelil eno najvišjih državnih odlikovanj.

Perčič je navedbe o njegovem udbovstvu zanikal, Janševe izjave pa označil za manipulacijo. Šifranta, na katerega se sklicuje Janša, po besedah Perčiča ni potrdil nobeden od šefov varnostnih služb. V času, za katerega mu Janša očita sodelovanje z Udbo, je bil star 13 let in v šestem razredu osnovne šole, je povedal. Janševe besede so mu, kot je zatrdil, težave povzročale tudi v službi, ni pa želel odgovarjati na vprašanja, za kakšne težave konkretno je šlo.

Matoz je sodnici Heleni Vidic Bizjak predlagal zaslišanje Matevža Koširja in Tadeja Cankarja, ki naj bi potrdila, da je mikrofilm iz centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve, na katerem je seznam uslužbencev nekdanje tajne policije in kjer naj bi bilo zapisano tudi Perčičevo ime, avtentičen. Sodnica je predlogom ugodila, sojenje pa se bo nadaljevalo 6. oktobra.

Poziv RTV Slovenija za korektno poročanje

Današnji prihod Janše na ljubljansko sodišče je spremljalo tudi okoli 150 Janševih podpornikov, ki so tudi med sojenjem vzklikali v podporo predsedniku SDS, zaradi česar je bila obravnava za krajši čas tudi prekinjena, nato pa preseljena v drugo dvorano. Pospremili so tudi njegov odhod, nato pa pred službeni vhod sodišča ponovno položili sveče.

Med obema današnjima obravnavama so Janševi podporniki oziroma člani Odbora 2014 odšli tudi do Radiotelevizije Slovenija, kjer so vodstvu predali poziv za korektno poročanje, podoben poziv so podali tudi prejšnji teden. Vodstvo informativnega programa Televizije Slovenije je v odzivu, ki so ga prebrali v Prvem dnevniku, zapisalo, da v informativnih oddajah praktično vsak dan spremljajo delovanje odbora 2014 in drugih civilnodružbenih organizacij s podobnimi sporočili.

Prav tako so v svojih oddajah gostili sogovornike, ki so problematizirali sodbo v zadevi Patria in delovanje pravne države. Zborovanje pred RTV zato razumejo kot nedopusten pritisk na neodvisnost novinarstva in uredniško avtonomijo.

STA


Najbolj brano