Pazljivo v postopkih s tujci in ilegalnimi migranti

Na generalni policijski upravi pojasnjujejo, da je pristojna služba sekretariata notranjega ministrstva seznanila zaposlene z nevarnostjo okužbe z virusom ebole in preventivnimi ukrepi.

Policiste so seznanili z nevarnostjo okužbe z virusom ebole in preventivnimi ukrepi Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Policiste so seznanili z nevarnostjo okužbe z virusom ebole in preventivnimi ukrepi Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA >Ocenjujejo, da je največja možnost zaznave potencialnih bolnikov z ebolo v postopkih s tujci oziroma z ilegalnimi migranti iz rizičnih držav. Policisti in drugi zaposleni, pri katerih obstaja verjetnost, da bi pri delu neposredno prišli v stik z okuženimi, morajo dosledno izvajati splošne varnostne ukrepe.

To pomeni redno higiensko umivanje rok s tekočim milom in uporabo brisač za enkratno uporabo, pa tudi uporabo zaščitnih rokavic za enkratno uporabo pri vseh nujnih opravilih s tujci, pri katerih prihaja do neposrednega stika s kožo, pa tudi v primerih, ko je možna kontaminacija rok s krvjo, telesnimi izločki ali iztrebki.

Zdravstveno osebje v centru za tujce in azilnem domu mora v primeru zaznane nevarnosti uporabljati zaščitne halje. Zaposleni na delovnih mestih, kjer je predpisana osebna varovalna oprema glede na naravo dela in oceno tveganja, morajo v primeru nevarnosti uporabljati zaščitne kombinezone, maske in očala. Med varnostne ukrepe sodi tudi uporaba razkužila pri odstranjevanju kužnega materiala, predvsem krvi, in pa preprečevanje poškodb z ostrimi in krvavimi predmeti.

Zaposleni morajo premišljeno in posebej pazljivo izvajati postopke, pri katerih lahko pride do poškodb in posledično okužb. V primeru suma okužbe pa je nujno bolnika takoj osamiti in obvestiti pristojno enoto nujne medicinske pomoči. SK


Najbolj brano