Patria: na Finskem se bo začelo ponovno sojenje

Prizivno sodišče v finskem kraju Turku bo v torek začelo prizivni proces glede prodaje oklepnikov finskega orožarskega podjetja Patria Sloveniji, v katerem so visoki uslužbenci tega podjetja obtoženi podkupovanja slovenskih uradnikov. Proces s ponovno predstavitvijo dokazov naj bi trajal do 9. aprila.

 Foto: STA
Foto: STA

TURKU, LJUBLJANA > Okrožno sodišče v kraju Hämeenlinna je peterico nekdanjih visokih uslužbencev Patrie 30. januarja lani sicer oprostilo, ker tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb. A tožilstvo se je na razsodbo pritožilo.

Zdaj se bo na višjem sodišču začel pritožbeni postopek, ki bo pravzaprav neke vrste ponovno sojenje, s ponovno predstavitvijo dokazov s strani tožilstva in obrambe, je pojasnil glavni finski tožilec v primeru Jukka Rappe.

Na zatožno klop bodo znova sedli nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen in direktor prodaje Tuomas Korpi, za katere tožilstvo zahteva po dve leti zaporne kazni. Za glavnega finančnega direktorja Kaija Nurmija je tožilstvo nadaljnji pregon opustilo, sicer pa zahteva še pol milijona evrov kazni za Patrio.

Nekdanji visoki predstavniki Patrie so bili obtoženi podkupovanja slovenskih predstavnikov, da bi dosegli izbiro Patrie za nakup 135 oklepnikov za Slovensko vojsko. Leta 2006 je Patria s slovensko stranjo podpisala pogodbo v vrednosti 278 milijonov evrov. Obtoženi so krivdo so ves čas zavračali.

Obravnave na prizivnem sodišču bodo potekale dvakrat tedensko, po koncu obravnav pa običajno traja še vsaj dva do tri mesece, da prizivno sodišče sprejme sodbo, je pojasnil Rappe, ki odločitve ne pričakuje pred poletjem.

Z objavo bo razsodba prizivnega sodišča postala pravnomočna, pritožba na vrhovno sodišče je možna le, če vrhovno sodišče to dovoli.

Slovenski primer je bil najprej združen s podobnim primerom suma podkupovanja pri prodaji oklepnikov Hrvaški, a so ju ločili. V hrvaškem primeru je sodišče v Hämeenlinni prejšnji teden izreklo obsodilno sodbo dvojici nekdanjih vodilnih predstavnikov Patrie; Hulkkonen in Niittynen, ki je bil tudi zastopnik Patrie na Hrvaškem, sta bila obsojena na 20 mesecev pogojne zaporne kazni.

Podkupovalna afera prodaje Patriinih oklepnikov v Sloveniji se je sodno odvila še v Avstriji in v Sloveniji. V Avstriji je bil aprila 2013 na prvi stopnji obsojen glavni posrednik Wolfgang Riedl, v Sloveniji pa junija 2013 nekdanji slovenski premier Janez Janša ter Ivan Črnkovič in Tone Krkovič.

V Avstriji se pritožbeni postopek še ni končal, v Sloveniji pa sta obsodilno sodbo potrdila tudi višje sodišče v Ljubljani aprila lani in nato jeseni vrhovno sodišče. Zadeva je zdaj pred ustavnimi sodniki, ki so do končne odločitve že zadržali izvrševanje sodbe Janši.

STA


Najbolj brano