PU Koper: pijani vozniki so letos povzročili tri smrtne nesreče

Na območju koprske policijske uprave je letos umrlo 13 ljudi, v enakem obdobju lanskega leta dve manj. Se je pa zgodilo približno pet odstotkov manj prometnih nesreč kot lani. Policisti poudarjajo, da je poleg neprilagojene hitrosti pomemben dejavnih prometnih nesreč tudi psihofizično stanje voznikov, predvsem vožnja pod vplivom alkohola. Letos so pijani vozniki na tem območju povzročili tri prometne nesreče s smrtnim izidom.

 Foto: Ana Cukijati
Foto: Ana Cukijati

PRIMORSKA > Za sedem prometnih nesreč, ki so se končale tragično, je bila kriva neprilagojena hitrosti, trije povzročitelji nesreč, ki so se končali s smrtmi, pa so bili pod vplivom alkohola. Od začetka leta do konca septembra so na policisti koprske policijske uprave obravnavali skupno 899 povzročiteljev prometnih nesreč, 130, več kot 14 odstotkov, jih je vozilo pod vplivom alkohola.

Med zadnjim poostrenim nadzorom Slovenija piha 0,0, ki je trajal od 4. do 13. novembra, so policisti koprske policijske uprave odredili 647 preizkusov alkoholiziranosti, 39 voznikov pa je napihalo več, kot je dovoljeno. Trije vozniki so preizkus odklonili, grozi jim enaka kazen kot tistim, ki so napihali več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (1,1 promila). Delež pozitivnih alkotestov je bil tako 6,4-odstoten.

Italijan napihal 4,35 promila
Iz Hrvaške prihaja novica o Italijanu, ki je napihal kar 4,35 promila. Policisti iz Crikvenice so na sprehajališču v Dramlju ustavili 46-letnega italijanskega voznika, ki je vozil peugeota italijanske registracije. Policisti so ga preverili z alkotestom in debelo pogledali. Ustavil se je pri rezultatu 4,35 promila. Ker je kazalo, da bo Italijan spet sedel za volan, so ga policisti pridržali in odpeljali na policijsko postajo.

Na območju novogoriške policijske uprave so med 4. in 13. novembrom z alkotesti preizkusili 389 voznikov, 22 jih je vozilo pod vplivom alkohola, proti 13, ki so napihali več kot 0,52 miligrama alkohola (1,1 promila). Po vsej Sloveniji so policisti v omenjenem tednu preizkusili 16.159 voznikov, 570 alkotestov je bilo pozitivnih, 17 voznikov je preizkus odklonilo. Policisti so med poostrenim nadzorom 491 voznikom začasno zasegli vozniška dovoljenja, 22 so jih pridržali, v 197 primerih pa so odstopili od pridržanja. 44 voznikom so odredili strokovni pregled zaradi suma, da vozijo pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi.

Naslednja večja akcija preverjanja psihofizičnega stanja voznikov bo decembra. Policisti vsem organizatorjem javnih prireditev in lastnikom gostinskih lokalov priporočajo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač, saj so med gosti v lokalih tudi tisti, ki bodo sedli v vozila ali na motor. SP


Najbolj brano