Ovadili bančnika, ki je odobril posojila kreditno nesposobnim

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je na specializirano državno tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper nekdanjega vodilnega uslužbenca ene od bank, ker je odobril kredite trem v tistem času kreditno nesposobnim družbam. S tem je banki povzročil za 1,7 milijona evrov premoženjske škode, NPU pa je ovadil tudi direktorje teh družb. Po neuradnih informacijah Financ gre za Matjaža Pohlina iz domžalske izpostave NLB.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je na specializirano državno tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper nekdanjega vodilnega uslužbenca ene od bank, ker je odobril kredite trem v 
tistem času kreditno nesposobnim družbam. Foto: STA
Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je na specializirano državno tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper nekdanjega vodilnega uslužbenca ene od bank, ker je odobril kredite trem v tistem času kreditno nesposobnim družbam. Foto: STA

LJUBLJANA > NPU je ugotovil, da je ovadeni 47-letni nekdanji bančnik v obdobju od 2010 do 2012 naklepoma odobril več kreditov trem gospodarskim družbam, čeprav te niso bile kreditno sposobne in niso zagotovile primernih kreditnih zavarovanj. Ovadbo so podali zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, so danes sporočili s policije.

Družbe kreditojemalke kreditov po zapadlosti niso vrnile, niti jih banka ni mogla drugače izterjati. Preiskovalci so tako kazensko ovadili tudi tri direktorje vseh družb kreditojemalk zaradi utemeljenega suma, da so osumljenega napeljali k storitvi kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

STA


Najbolj brano