Ovadbe za Šrota, Starina Kosmovo, Pušnika in Zidanška

Nacionalni preiskovalni urad je v zadevi Premogovnik Velenje po pisanju Dnevnika ovadil šest oseb, med njimi Boška Šrota, Andrijano Starina Kosem, Bogdana Pušnika in Marka Zidanška. Specializirano državno tožilstvo naj bi, kot je v ponedeljek poročal spletni portal 24ur.com, zanje kmalu zahtevalo sodno preiskavo.

Boško Šrot Foto: STA
Boško Šrot Foto: STA

LJUBLJANA > Urad je leto in pol po hišnih preiskavah, povezanih z dogovori o kupovanju in prodaji delnic Premogovnika Velenje, na tožilstvo vložili ovadbo zoper nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Šrota, njegovo nekoč tesno sodelavko Starina Kosmovo, nekdanjega predsednika nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Zidanška, finančnika Pušnika ter odvetnika Aljo Markovič Čas in Vladimirja Bilića, navajata medija.

Urad jih sumi kaznivih dejanj napeljevanja k storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Šlo naj bi za domnevno sporne posle pri poskusu prodaje ničvrednih delnic velenjskega premogovnika družbi HSE za najmanj 4,8 milijona evrov, pri čemer do prodaje ni prišlo.

Zgodba o neuspešni prodaji delnic Premogovnika Velenje se je, kot navaja časnik, začela leta 2007, ko je Šrotova družba Center Naložbe od NKBM odkupila 13-odstotni delež premogovnika. Šrot je nameraval delnice premogovnika po precej višji ceni preprodati HSE, večinskemu lastniku premogovnika, ki je v svojih odvisnih družbah pospešeno izplačeval manjšinske lastnike.

Nato je vnema HSE po odkupu manjšinskih delničarjev, med katerimi so bila najvztrajnejša podjetja iz Pušnikovega kroga, popustila. Mali delničarji so HSE napovedali vojno, nato pa naj bi v zgodbo vstopili še nekateri od preostalih osumljenih, ki naj bi skušali vodilne HSE prepričati v odkup delnic, nadaljuje časnik.

Medtem pa je Premogovnik Velenje konec marca razglasil insolventnost, družbo pa čaka dokapitalizacija, med katero bodo mali delničarji izgubili svoje lastniške deleže, je spomnil časnik.

STA


Najbolj brano