Ovadba zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev in povzročitve stečaja

Oktobra so koprski kriminalisti zaključili dalj časa trajajočo kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, storjenih v obdobju od leta 2011 do 2013. Kazniva dejanja so bila izvršena v škodo zaposlenih in drugih upnikov gospodarske družbe, ki je opravljala dejavnost varovanja na območju Primorske, so sporočili s koprske policijske uprave. Gre za podjetje Varnost Koper.

 Foto: Gpu
Foto: Gpu

KOPER > Kriminalisti so podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Kopru zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev in kaznivega dejanja povzročitve stečaja z goljufivim ali nevestnim poslovanjem.

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je direktor te družbe, ob pomoči in napeljevanju večinskega lastnika družbe ter direktorja ene od varnostnih družb iz Ljubljane, samovoljno in na nezakonit način, v nasprotju z določili Zakona o delovnih razmerjih in pogodb o zaposlitvi, znižal plače delavcem ter s tem storil kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev.

Prav tako je direktor z očitnim kršenjem svojih dolžnosti pri vodenju gospodarske družbe, pri čemer naklepno ni ravnal kot vesten in pošten gospodarstvenik, povzročil prezadolženost te družbe in je zaradi tega prišlo do stečaja. To je storil z odkupom terjatev, za katere je bilo že vnaprej znano, da ne bodo plačane, s preplačevanjem administrativnih in računovodskih storitev družbe ter s prenosom dejavnosti oziroma poslovnih strank in zaposlenih na drugo družbo z enako dejavnostjo. Z opisanim ravnanjem so osumljenci storili kaznivo dejanje povzročitve stečaja z goljufivim ali nevestnim poslovanjem. Povzročena je bila premoženjska škoda najmanj 372 upnikom, v večini zaposlenim te družbe, v skupnem znesku nekaj manj kot tri milijone evrov.

Za kaznivo dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev je zagrožena maksimalna kazen zapor od treh let, za kaznivo dejanja povzročitev stečaja z goljufivim ali nevestnim poslovanjem pa je zagrožena maksimalna kazen zapor od enega do osmih let.

Spletno uredništvo


Najbolj brano