Ovadba za Fištravčevega svetovalca

Mariborski kriminalisti so po pisanju današnjega Dnevnika decembra spisali kazensko ovadbo zoper svetovalca mariborskega župana Andreja Fištravca. Marku Kovačiču, ki se ga je že v času prvega Fištravčevega mandata oprijel naziv župana v senci, očitajo poslovne goljufije, povezane z njegovimi zasebnimi poslovnimi potezami.

 Foto: STA
Foto: STA

MARIBOR > Vodja mariborskega tožilstva Drago Šketa je za časnik potrdil, da so prejeli "kazensko ovadbo zoper fizično osebo zaradi suma storitve kaznivih dejanj poslovne goljufije na škodo šestih oškodovancev in zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev".

Po Dnevnikovih podatkih naj bi si ovadeni z domnevno goljufivimi posli pridobil za več kot 100.000 evrov protipravne premoženjske koristi, zaposlene pa naj bi oškodoval za dobrih 60.000 evrov.

Kovačič naj bi po pisanju časnika med drugim goljufal pri nakupu oziroma prodaji šolskih interaktivnih tabel izobraževalnemu zavodu Alma Mater Europaea - Evropsko središče Maribor, ki ga vodi nekdanji rektor mariborske univerze Ludvik Toplak. Zasebna univerza mu je plačala več kot 50.000 evrov za nakup tablic, a so prejeli le eno.

Kriminalistom naj bi pozneje v leto dni trajajoči preiskavi uspelo izslediti še več oškodovancev. Eden od njih, ki naj bi se pri nakupu interaktivne table opekel za 6000 evrov, je medtem že sprožil rubež v Kovačičevih podjetjih.

Županov svetovalec naj bi precej denarja dolgoval tudi svojim zaposlenim, njegovo podjetje Svarog, ki se med drugim ukvarja z informacijskimi tehnologijami in izobraževanjem, pa sodi na seznam tistih davčnih dolžnikov, ki državi dolgujejo med 30.000 in 50.000 evri. Transakcijski račun ima neprekinjeno blokiran že 691 dni.

Kot še piše Dnevnik, Kovačič z vložitvijo ovadbe ni seznanjen. Za časnik je potrdil, da je policija z njim opravila dva razgovora, v katerih jim je natančno razložil, da ni bilo nobenega naklepa in da ni nikogar premoženjsko okoristil, pač pa, da se je zrušilo tržišče z interaktivnimi tablami.

Na odziv vodstva mariborske občine še čakamo, je pa Fištravec, ki ima tudi sam težave z najmanj eno ovadbo, povezano prav s podjemnimi svetovalnimi pogodbami, kakršno ima z občino sklenjeno Kovačič, že večkrat nakazal, da kazenska ovadba ni razlog za umik. Njegov ovadeni svetovalec je za Dnevnik sicer dejal, da ne ve, ali bo tudi v novem letu še svetoval na občini, saj da mu je konec leta potekla pogodba, nove pa še ni podpisal.

STA


Najbolj brano