Otroka ne pustite v avtu niti minuto

Po zadnjih primerih, ko so starši svoje otroke kljub vročini pustili v avtomobilu in odšli po opravkih, tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, naj se nikogar ne pušča v zaprtem, parkiranem vozilu, niti za minuto. Če pa vidimo otroka, zaprtega v parkiranem vozilu, je treba poklicati reševalce, dodajajo.

Po zadnjih primerih, ko so starši svoje otroke kljub vročini 
pustili v avtomobilu in odšli po opravkih, tudi na Nacionalnem 
inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, naj se nikogar ne 
pušča v zaprtem, parkiranem vozilu, niti za minuto. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Po zadnjih primerih, ko so starši svoje otroke kljub vročini pustili v avtomobilu in odšli po opravkih, tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, naj se nikogar ne pušča v zaprtem, parkiranem vozilu, niti za minuto. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Kot pravijo na inštitutu, so otroci še posebej ogroženi, saj se njihovo telo segreje tri- do petkrat hitreje kot telo odraslih. Obenem pa njihovo znojenje še ne deluje tako dobro kot pri odraslih, ne morejo si sami pomagati, se odpeti in zapustiti avtomobila. Posebej ogroženi so majhni in bolni otroci.

Deloma odprto okno avtomobila pa skorajda ne vpliva in ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti avtomobila, dodajajo. Prav tako ne pomaga, da se je notranjost vozila prej hladilo s klimo, saj doseže temperatura v vozilu zunanjo le v nekaj minutah, nato pa še narašča.

Tudi ko hude vročine ni in je temperatura zraka le nekoliko nad 20 stopinj, se vozilo v sončnem dnevu le v desetih minutah ogreje toliko, da toplota lahko ogrozi življenje.

Ker prihaja tudi do primerov, ko so starši svojega otroka v avtomobilu pozabili, dodajajo nekaj nasvetov, da se to ne bi zgodilo. Poleg otroka naj se položi predmet, ki ga bomo ob prihodu na cilj potrebovali, denimo torbico, telefon, službeno kartico in podobno. A hkrati je pomembna pazljivost, da otrok teh predmetov ne more doseči in se z njimi poškodovati. Starši naj ob zapuščanju vozila odprejo zadnja vrata in preverijo, ali je otrok v njem.

Kot pravijo na NIJZ, do primerov, ko se otroka pozabi v vozilu, najpogosteje pride, ko počnemo nekaj, kar ni del ustaljenega vsakdanjika, imamo torej spremenjen urnik, dodatne obveznosti, smo pod stresom ali celo na počitnicah.

Vendar pa staršem, ki se jim to zgodi, ne gre obsojati, dodajajo na NIJZ. Taki dogodki so namreč pogosto posledica utrujenosti mladih staršev zaradi pomanjkanja spanja, stresa in hormonskih sprememb. Vse to pa vpliva na zbranost. Poleg tega so lahko otroci čisto tiho, ko spijo na zadnjem sedežu ali kaj zbrano opazujejo.

Nazadnje so policisti zaradi v vozilu zaprtega otroka morali posredovati v sredo. Sedemmesečni dojenček naj bi bil v vozilu, parkiranem v središču Ljubljane, vsaj 20 minut.

Ker se otrok ni odzival na trkanje po steklu in klicanje, prav tako so opazili, da je premočen, so policisti razbili steklo in dojenčka rešili iz vozila. Otroka so nato prevzeli reševalci in ga odpeljali v bolnišnico, kamor je prišel dehidriran in s povišano telesno temperaturo.

STA


Najbolj brano