“Otroci potrebujejo vzgojo in zgled”

Skoraj 176.000 učencev, med njimi 22.300 prvošolcev, se prihodnji teden ne bo vrnilo le v šolske klopi, ampak tudi na ceste, na pločnike in prehode za pešce. Vsi, ki se ukvarjajo z varnostjo v prometu, zato pred začetkom šolskega leta nagovarjajo bolj odrasle kot otroke: bodite zgled, saj se otroci učijo predvsem tako, da vas opazujejo.

Poligon, ki bo prišel tudi v Postojno in Sežano, je namenjen 
seznanjanju otrok s pravilnim obnašanjem v prometu. Foto: Tamino Petelinsek/Sta
Poligon, ki bo prišel tudi v Postojno in Sežano, je namenjen seznanjanju otrok s pravilnim obnašanjem v prometu. Foto: Tamino Petelinsek/Sta

LJUBLJANA > Zavod Varna pot bo v sodelovanju z Lidlom do konca septembra organiziral preventivno-izobraževalne delavnice v desetih slovenskih krajih, tudi v Postojni (13. septembra) in Sežani (8. septembra).

Bodite zgled!

Včeraj, ko so se na poligonu obnašanja v prometu učili otroci iz Ljubljane, so se jim pridružili tudi predstavniki institucij, ki se ukvarjajo z varnostjo v prometu. Svoje sporočilo so usmerili predvsem k odraslim. “Otroci potrebujejo vzgojo in zgled,” je odrasle k odgovornemu ravnanju v prometu pozval predsednik zavoda Varna pot Robert Štaba. V zavodu se ne ukvarjajo le s preventivnimi aktivnostmi, ampak tudi nudijo pomoč žrtvam prometnih nesreč, zato vedo, koliko bolečine te puščajo za seboj. “Življenje je eno samo,” poudarja Štaba in največji nesmisel je izgubljati zdravje in življenja na cestah. “Naredite vse, da se to ne zgodi. Spoštujte drug drugega, bodite zgled svojim otrokom in tako bo vizija nič hitro uresničljiva.”

Neugodna statistika

A dejstvo je, da se v Slovenije od vizije nič, torej od cilja, da na naših cestah ne bi bilo smrtnih žrtev, oddaljujemo, ne pa se ji približujemo. Po podatkih policije je letos v prometnih nesrečah umrlo 93 ljudi. V enakem obdobju lani je življenje na cestah izgubilo 78 ljudi.

“Podatki niso spodbudni. Policija v sodelovanju z različnimi organizacijami izvaja številne preventivne akcije, predvsem pa je pomembno, da naše najmlajše naučimo strpnega in previdnega ravnanja v cestnem prometu,” je pred začetkom šolskega leta izpostavil višji policijski inšpektor Boštjan Smolej.

Policisti so med počitnicami pregledali šolske poti, te dni pa jih je že pogosteje opaziti v okolici šol, kjer poostreno nadzorujejo hitrost voznikov. “Otrok popolnoma drugače spremlja promet, kot ga vidijo odrasli,” voznike k previdnosti poziva Smolej.

“Dostikrat so prav najmlajši tisti, ki največ vedo o prometni varnosti,” opaža minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki poziva vse udeležence v prometu, naj bodo obzirni in strpni ter upoštevajo cestno prometna pravila. Letošnja statistika o varnosti v cestnem prometu je zelo neugodna, število mrtvih se zadnji dve leti povečuje, težko pa je s prstom pokazati na razlog, zakaj je tako, daje vedeti Gašperšič. Na ministrstvu se za povečanje prometne varnosti trudijo izvajati različne aktivnosti in preventivne akcije na terenu. Delavnice, ki jih pripravlja nevladni zavod Varna pot in zasebno podjetje so dragocena pomoč tem prizadevanjem.

Kaj pa družbena odgovornost zavarovalnic?

Zavod Varna pot in Lidl poligon varne vožnje pripravljata že tretje leto. Delavnic se vsakič udeleži prek tisoč otrok iz vrtcev in šol po vsej Sloveniji. Štaba si želi, da bi lahko ponudili še več takšnih aktivnosti, za njihovo financiranje pa trka na vest zavarovalnic. “Kot nevladni sektor potrebujemo pomoč družbeno odgovornih podjetij. Pogrešam bolj odgovoren pristop zavarovalnic, ki bi imele največ koristi od tega in tudi najbolj plemenit cilj. Koliko se tega zavedajo, ne vem, a v tujini je to zelo jasno: zavarovalnica je prva, ki mora poplačati škode. Več kot investira v preventivo in izobraževanje, manj bo izplačevala. Slovenske zavarovalnice so škrte na tem področju.”

JANA KREBELJ


Najbolj brano