Osumljeni za umor v Zgornji Kungoti priprt v Avstriji

Moški, ki je osumljen, da je v soboto zjutraj na grozovit način umoril 64-letnega moškega v Zgornji Kungoti, je v priporu v Avstriji. Kot so danes povedali na Policijski upravi Maribor, je postopek izročitve v teku, izročitev bi lahko stekla najhitreje v desetih dneh. Ker je domnevni storilec še v Avstriji, policija drugih podrobnosti ne razkriva.

Osumljeni Robert Supančič
Osumljeni Robert Supančič 

MARIBOR > Policija je bila v soboto, 6. decembra, dopoldne obveščena, da so v stanovanjski hiši v Zgornji Kungoti našli truplo 64-letnega moškega, ki je umrl nasilne smrti. Policija je v zvezi s tem takoj objavila obvestilo, da išče 33-letnega Roberta Supančiča in da je domnevni storilec zelo nevaren.

Kot je v današnji izjavi za medije v Mariboru povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda, so po ogledu trupla ugotovili, da dejanje nosi znake kaznivega dejanja umora, in takoj pričeli izvajati vse aktivnosti, s katerimi bi zbrali dokaze in obvestila o storilcu kaznivega dejanja.

Doslej so ugotovili, da je kaznivega dejanja utemeljeno osumljen bližnji sorodnik pokojnega, ki je živel na istem naslovu, in da je bilo dejanje v soboto v jutranjih urah izvršeno na grozovit način, s hladnim orožjem. Osumljeni je po dejanju s kraja dogodka pobegnil z osebnim avtomobilom pokojnega. Policija je kmalu posumila, da je po vsej verjetnosti zapustil območje Slovenije, zato se je povezala z avstrijskimi varnostnimi in pravosodnimi organi.

Avstrijski varnostni organi so osumljenega prijeli še isti dan v večernih urah. Po podatkih mariborskih policistov se tako osumljeni nahaja v priporu v Avstriji. Drugih podrobnosti policija za zdaj ne podaja, je pa Munda danes posebej izpostavil dobro sodelovanje med varnostnimi in pravosodnimi organi Slovenije in Avstrije.

Povedal je še, da je mariborski preiskovalni sodnik v tej zvezi že izdal nalog za pripor in tudi evropski nalog za prijetje in predajo. Postopek izročitve osumljenega je v teku, po ocenah Policijske uprave Maribor bi lahko osumljeni bil najhitreje v desetih dneh izročen, postopek pa bi se lahko zavlekel tudi v daljše časovno obdobje, je še dejal Munda.

Sicer pa je osumljeni, domnevno sin umorjenega 64-letnega moškega, kot je znano, v preteklosti že moril, saj je leta 2003, takrat še v stanovanjskem naselju v Mariboru, umoril svojo mater. Ker naj bi dejanje storil neprišteven, mu je sodišče izreklo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, ki pa sme po novi zakonodaji trajati največ pet let, zato je bil storilec že nekaj časa na prostosti.

Kot je danes pojasnil vodja mariborskega tožilstva Drago Šketa, se jim sprememba kazenskega zakonika leta 2012, ki je dolžino desetletnega obveznega psihiatričnega zdravljenja prepolovila, ne zdi primerna rešitev, saj se zavzemajo za daljše časovno obdobje.

Zakonu o duševnem zdravju iz leta 2009 sicer predvideva, da so predlagatelji nadaljnjega zdravljenja brez soglasja storilca po preteku petih let lahko zdravnik, center za socialno delo, kdo od družinskih članov ali tožilstvo, a se pri tem pojavi veliko vprašanje primernih nastanitev ter zagotovitve primernega fizičnega varovanja.

"V zavodih namreč temu niso naklonjeni, saj povsod menijo, da bo s tem ogrožena varnost drugih stanovalcev ali pa nimajo primernih prostorov. Temu povsem verjamemo, pa tudi sicer imajo v tujini to povsem drugače urejeno in imajo takšne oddelke v okviru zaporov, ki so še posebej varovani, saj gre za še posebej nevarne ljudi," je razložil Šketa.

Mariborsko tožilstvo se je na zakon o duševnem zdravju nedavno že sklicevalo v primeru enega od morilcev, ki je to dejanje v neprištevnem stanju storil pred petimi leti. Čeprav se mu petletno obvezno zdravljenje in varstvo v zavodu izteka še pred koncem letošnjega leta, bodo storilca iz forenzične psihiatrije najverjetneje premestili na zaprti oddelek ene od psihiatričnih ustanov.

STA


Najbolj brano