Osumljeni kemik nima alibija

Preiskovalni sodnik je v sredo za 59-letnega Ljubljančana, ki je osumljen umora direktorja Kemijskega inštituta, odredil pripor. Po neuradnih informacijah gre za Milka Noviča, po rodu s Krasa, ki so ga prijeli v ponedeljek zjutraj. Motiv umora naj bi bil maščevanje zaradi sporov, ki jih je imel osumljeni s svojimi nekdanjimi nadrejenimi na inštitutu. Izdale naj bi ga sledi smodnika, ki so se ujemale s sledmi na tulcu kalibra 7,65 milimetra, najdenem na kraju zločina.

Na prizorišču zločina so preiskovalci našli tudi tulec kalibra 7,65 milimetra. Foto: Robert Balen
Na prizorišču zločina so preiskovalci našli tudi tulec kalibra 7,65 milimetra. Foto: Robert Balen

LJUBLJANA > Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič je poudaril, da je bila preiskava umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika izjemno zahtevna in kompleksna, zlasti pri ugotavljanju storilca in dokazovanju motiva. Preiskavo je oteževalo tudi dejstvo, da kaznivega dejanja, ki se je zgodilo v torek, 16. decembra, zvečer na parkirišču pred restavracijo na Viču, ni videl nihče, prav tako ni nihče slišal strela.

Preiskovalci NPU, ljubljanski kriminalisti in strokovnjaki forenzičnega laboratorija so zavarovali sledove na kraju streljanja, na vozilih, ki so bila parkirana v bližini in na vozilu umorjenega direktorja Kemijskega inštituta. Identificirali so vse osebe, ki so bile na zavarovanem območju, podrobno so pregledali bližnjo in daljno okolico. Opravili so tudi več hišnih preiskav, preiskali so dom umorjenega, njegov avtomobil, delovno mesto, nazadnje pa so bili tudi pri osumljenemu kaznivega dejanja umora.

Preiskovalci so ugotovili, da se je 16. decembra okoli 19.40 Janko Jamnik s svojim BMW-jem pripeljal na parkirišče ene od restavracij na Tbilisijski ulici v Ljubljani in se napotil proti restavraciji. Takrat ga je osumljeni na zahrbten način z neugotovljenim strelnim orožjem kalibra 7,65 milimetra dvakrat ustrelil v glavo. Ustreljeni se je zgrudil na tla, strelec pa je pobegnil. Direktor kemijskega inštituta je zaradi hudih poškodb v ljubljanskem kliničnem centru umrl tri dni po streljanju. Osumljenega, ki se ni zagovarjal, so prijeli v ponedeljek zjutraj, preiskovalni sodnik pa je v sredo zanj odredil enomesečni pripor.

Preiskali so njegovo ljubljansko stanovanje. Po naših podatkih so bili tudi na Krasu, v Križu, kjer je imel Milko Novič, ki se je na letošnjih lokalnih volitvah kot kandidat SDS potegoval za mesto sežanskega župana, prijavljen naslov. Preiskali pa so tudi njegovo posest v Brjah pri Koprivi, kjer je gojil sivko.

Skupno so preiskovalci opravili več kot 150 razgovorov. Pogovarjali so se s sodelavci, poslovnimi partnerji, znanci, prijatelji in sorodniki. Preverjali so tudi poslovanje kemijskega inštituta in ugotavljali, ali bi se lahko direktorju maščeval kdo iz poslovnih krogov, a tega niso potrdili.

Osumljeni je dober strelec

Kmalu se je izkazalo, da je imel ustreljeni direktor spore z nekaterimi osebami z inštituta, predvsem nekdanjimi sodelavci. Preverili so njihove alibije in ugotovili, da osumljeni 59-letnik, nekdanji zaposleni z inštituta, alibija ni imel. Pri njem so ugotavljali tudi prisotnost smodniških delcev. “Na vzorcu, zavarovanem na telesu ovadenega, so se nahajali karakteristični delčki, ki nastanejo po streljanju s strelnim orožjem. Ustrezajo delcem na zavarovanem tulcu, najdenem na kraju kaznivega dejanja,” je po prijetju osumljenega pojasnil Majhenič. Na kraju zločina so našli tulec kalibra 7,65 milimetra, ne pa tudi orožja.

Ugotovili so še, da je osumljeni član strelskega društva, da je opravil izpit iz rokovanja z orožjem in da je dober strelec.

Majhenič je še poudaril, da osumljenemu kaznivo dejanje dokazujejo tudi z ugotovitvami o njegovem gibanju v kritičnem času, do katerih so prišli na podlagi izpisa njegovega telefonskega prometa, prav tako pa tudi z drugimi ugotovitvami, zbranimi pri ogledu kraja dejanja in poročilom nacionalnega forenzičnega laboratorija o pregledu zavarovanih sledi na kraju dejanja in pri osumljenem.

Na maščevanje se je dobro pripravil

“Ravnanje osumljenega je bilo naklepno, načrtno, dobro pripravljeno in storjeno na posebej sprevržen in brezobzirno maščevalen način,” ugotavljajo na NPU. Osumljeni si je že pred dejanjem priskrbel strelno orožje in ga vzel s seboj, ko je šel k restavraciji. Vedel je, da bo tja prišel tudi direktor, ki so ga čakali na novoletni zabavi.

Od načrtovanega dejanja ga ni odvrnilo niti to, da je obstajala nevarnost, da bi ga kdo opazil. Na kraju so bile tudi varnostne kamere, ki bi lahko dejanje posnele. Na slabo osvetljenem parkirišču se je direktorju prikradel za hrbet, ga dvakrat ustrelil v glavo in mu tako onemogočil vsakršno možnost, da preživi.

Znašel se je v osebni stiski

“Razloge za brezobzirno maščevanje je utemeljeno iskati v več let trajajočem sporu med ovadenim in vodilnimi v inštitutu,” je povedal direktor NPU. Osumljeni je, ko je bil zaposlen na inštitutu, prihajal v nesoglasja in nestrinjanja z nadrejenimi, nazadnje pa so ga odpustili. Proti inštitutu in direktorju je vlagal ovadbe in tožbe, prijave je pošiljal tudi na druge institucije, med drugim tudi na KPK, a ni bil uspešen. Policisti domnevajo, da se je znašel v osebni stiski, občutek gneva in sovraštva do vodilnih v inštitutu in do direktorja pa se je v zadnjem času le še stopnjeval.

Majhenič je poudaril, da preiskava, ki jo usmerja specializirano tožilstvo, še ni končana. S preiskovalci NPU so sodelovali tudi policisti iz Ljubljane in Kopra ter strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija. SIJAN PRETNAR


Najbolj brano