Osem tablet ga bo stalo dve leti zapora

“Glede na to, da je bil že kaznovan, tudi zaradi napada na uradno osebo, in da je dejanje storil v preizkusnih dobah treh pogojnih obsodb, drugo kot zaporna kazen ne pride v poštev,” je pred dnevi dejala sodnica in 30-letnega Divačana obsodila na skupno dve leti zaporne kazni. Novembra lani se je policistoma uprl, ker jima na hotel izročiti škatlice s tabletami.

Divačan policistom ni hotel izročiti škatlice, v kateri je imel 
osem tablet.
Divačan policistom ni hotel izročiti škatlice, v kateri je imel osem tablet.  

KOPER > Zgodilo se je v začetku lanskega novembra, ko sta koprska kriminalista med vožnjo pri Divači opazila mladeniča, ki se je z neregistriranim mopedom vozil po cesti. Ker je bil tudi brez čelade, ga je eden od njiju prepoznal, zato sta postala še bolj pozorna nanj. Zapeljala sta za njim, da bi ga kaznovala zaradi prekrškov. Mladenič je zapeljal na parkirišče divaškega Mik bara, nekaj trenutkov za njim pa sta pripeljala tudi kriminalista v civilnem avtomobilu. Pristopila sta do njega, se izkazala s službenima izkaznicama, in ker sta videla, da je tik pred njunim prihodom v rokah držal aluminijasto škatlico, sta ga pozvala, naj jima jo izroči.

Grozil, da bo ubil policistovo družino

30-letni Marko O. iz Divače pa tega ni hotel storiti, kriminalistoma se je uprl, tako da sta ga morala podreti na tla in vkleniti. Nazadnje sta mu zasegla tudi sumljivo škatlico, v kateri sta našla osem tablet prepovedane droge. Z upiranjem si je Divačan prislužil obtožbo zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja.

Obtoženi krivde na sodišču ni priznal in je trdil, da kriminalista ni odrinil ter da ni nikogar brcnil. Je pa priznal, da se jima je upiral, da je bil zelo razburjen in da je nanju kričal. Povedal je, da bi jima škatlico izročil, ni pa hotel, da bi ga tipala in slačila, ker da tega nimata pravice početi.

Kriminalista in policisti, ki so prišli na kraj, so videli in slišali nekaj povsem drugega. Eden od kriminalistov je povedal, da ga je Marko O. odrinil, proti kolegu pa brcal, nato pa ga je od zadaj prijel za vrat in ga podrl na tla. “Svojo jezo je bolj usmeril na kolega, na katerega je kričal, da ve, kje živi in da ima otroke ter da mu bo potamanil družino. Prišla je tudi njegova mati in ga tolažila, pa se ni umiril,” je povedal kriminalist.

Da je grozil njegovemu kolegu, je slišal tudi eden od policistov, ki so prihiteli na kraj za kriminalistoma. Kriminalist je še povedal, da Marko O. ni hotel izročiti škatlice, ampak da je trdil, da pod jakno nima ničesar.

Ko so ga vklenili, so kriminalisti v škatlici našli osem tablet prepovedane droge in potrdili sume. Zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja, brez čelade, pod vplivom alkohola (napihal je skoraj promil alkohola), vozil pa je neregistriran moped, so policisti proti njemu spisali obdolžilni predlog, zaradi upiranja pa ovadbo zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja.

Višja sodnica Darja Srabotič, ki mu je sodila, je ob koncu obravnave prebrala celo serijo kaznivih dejanj, zaradi katerih je bil Divačan že obsojen. Od leta 2008 do lani je bil namreč zaradi ogrožanja varnosti, preprečitve uradnega dejanja in maščevanja policistom, številnih tatvin, nasilništva in prikrivanja obsojen že osemkrat, vselej na pogojno kazen.

Ni poslušal sodbe

Zadnje tri obsodbe pa so odločilno vplivale na tokratno sodbo. Novembra lani je namreč dejanje storil v času, ko so tekle preizkusne dobe za zadnje tri obsodbe. Kar pomeni, da si je s pičlimi osmimi tabletami droge, ki jih ni hotel izročiti kriminalistoma, prislužil gotovo zaporno kazen. Zaradi upiranja policistom ga je sodnica obsodila na leto dni zapora, obenem pa mu je preklicala zadnje tri pogojne obsodbe (v katerih so mu prisodili štiri, pet in šest mesecev zapora) ter mu izrekla dve leti zapora. Prav tako mora Divačan plačati stroške sojenja. Sodba še ni pravnomočna, saj se bo Marko O. nanjo verjetno pritožil. V torek ga ni bilo na sodišče, tako da ni poslušal niti razglasitve sodbe.

DANIJEL CEK


Najbolj brano