Orožje z Balkana prek Nove Gorice v Italijo

Medtem ko je slovenska policija precej skopa s podatki o mednarodni kriminalni združbi, ki se je ukvarjala s trgovino z orožjem, so orožniki v italijanskem Vidmu včeraj že razkrili nekaj podrobnosti. Kriminalisti so v Sloveniji pridržali dva osumljenca, J. M. in D. K., oba znana kot ljubitelja in zbiratelja starega orožja. Toda vse kaže, da se je za ljubeznijo do starega orožja skrivala trgovina s pravim orožjem, ki je segala od Balkana do Italije. Večje skladišče orožja so po neuradnih podatkih odkrili tudi v zapuščeni hiši na Bistriškem.

Italijanski orožniki med eno od torkovih hišnih preiskav, v 
kateri so zasegli večjo količino orožja.
Italijanski orožniki med eno od torkovih hišnih preiskav, v kateri so zasegli večjo količino orožja. 

VIDEM, PRIMORSKA > Preiskavo, ki se je začela pred slabim letom v okolici Vidma v Italiji, so orožniki poimenovali Militaria, po sejmu oziroma srečanju ljubiteljev starega orožja, ki ga redno pripravljajo v Šempetru pri Gorici. Po torkovih celodnevnih hišnih preiskavah, ki so potekale v Italiji v okolici Vidma, na različnih koncih Slovenije (tudi na Primorskem) in na Hrvaškem, so pridržali osem osumljencev: štiri v Italiji, dva na Hrvaškem in dva v Sloveniji. Zasegli so tudi več orožja.

Nista zbirala le starega orožja

Kot so razkrili italijanski preiskovalci, sta pridržana Slovenca J. M. iz okolice Nove Gorice (po naših neuradnih podatkih gre za generalnega sekretarja slovenske kajakaške zveze) in D. K. Oba sta že vrsto let znana kot ljubitelja in zbiratelja starega orožja.

Po skopih podatkih generalne policijske uprave, ki sicer več podrobnosti napoveduje v prihodnjih dneh, so novogoriški kriminalisti v sodelovanju z italijanskimi in hrvaškimi varnostnimi organi dalj časa preiskovali kriminalno združbo, ki se je ukvarjala z nedovoljeno trgovino z orožjem. V preiskavi je sodeloval tudi Europol, v Sloveniji pa je preiskavo koordiniralo novogoriško tožilstvo v sodelovanju z italijanskimi in hrvaškimi tožilci.

Slovenski kriminalisti so izvedli sedem hišnih preiskav pri sedmih osumljencih, in sicer na območju Kopra, Nove Gorice, Murske Sobote, Maribora, Ljubljane in Kranja. Pridržali so prej omenjena osumljenca, zasegli pa so večjo količino orožja in streliva.

Po neuradnih informacijah naj bi večje skladišče orožja odkrili v zapuščeni hiši na Bistriškem. Poleg orožja naj bi tam našli tudi večjo količino bomb. Hišne preiskave so opravili tudi v Italiji, kjer so pridržali štiri osumljence, in na Hrvaškem, kjer so pridržali dva osumljenca.

Skupno vpletenih 30 osumljencev

Sicer pa se je v preiskavi po podatkih italijanskih varnostnih organov znašlo kar 30 osumljencev, od katerih so jih nekaj prijeli že pred časom. Preiskava v Italiji sicer ni bila omejena na Furlanijo Julijsko krajino, temveč je zajela širše območje: tudi Veneto, Lombardijo, Emilio Romagno in Marke.

Zgodba o preprodaji orožja se je sicer začela razpletati že pred slabim letom. Takrat so preiskovalci med hišno preiskavo pri dveh zbirateljih orožja v kraju Artegna v bližini Vidma odkrili pravi arzenal: na desetine pušk kalašnikov, avtomatsko orožje, strelivo, bombe, mine, detonatorje ... Orožje je izviralo iz držav nekdanje Jugoslavije, bilo je vzdrževano in pripravljeno za uporabo. To pa je bil šele prvi kos sestavljanke, v katero so se kmalu vključili slovenski policisti. Italijanom naj bi namreč orožje prodajali slovenski državljani, ki naj bi ga kupovali od Hrvatov.

Hrvaški dobavitelj - filmski orožar

Glavna dobavitelja Italijanov naj bi bila J. M. in D. K., orožje pa naj bi nabavljala pri treh hrvaških državljanih, N. P., T. M. in G. B. Enega od teh, T. M. iz Karlovca, najdemo med hrvaškimi zbiratelji starega orožja, ki pogosto sodeluje tudi s filmsko industrijo. V preteklosti je bil zaposlen na hrvaškem obrambnem ministrstvu, od leta 2008 pa je invalidsko upokojen.

Krog osumljencev se je torej postopoma širil in privedel do torkove usklajene akcije v treh državah. Natančne količine zaseženega orožja še niso razkrili, prav tako še ugotavljajo, komu je bilo namenjeno oziroma ali je imelo končnega naročnika. Preverjajo pa tudi povezave med vpletenimi osumljenci iz vseh treh držav. Slovenska policija bo izsledke preiskave predstavila v prihodnjih dneh.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano